Babka szafranowa. Będzie ozodobą świątecznego stołu
Ciasta drożdżowe, a szczególnie baby i babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Kiedyś formy były o wiele większe niż obecnie, ale i przy stole pojawiało się zazwyczaj więcej osób niż dziś. Oto przepis na tradycyjną babę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.
- Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.
- Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec 1 godz.
- Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy. Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl