Babka szafranowa. Będzie ozodobą świątecznego stołu
Przepis
Ciasta drożdżowe, a szczególnie baby i babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Kiedyś formy były o wiele większe niż obecnie, ale i przy stole pojawiało się zazwyczaj więcej osób niż dziś. Oto przepis na tradycyjną babę.
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Zbigniew Lewczak
Składniki
Przepis
- Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.
- Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.
- Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec 1 godz.
- Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy. Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Babka szafranowa. Będzie ozodobą świątecznego stołu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.