Trwa ładowanie...
d2mjs3q
d2mjs3q
x-news/Uwaga TVN

Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.

Przepis

Mięciutka, puszysta babka według tradycyjnego przepisu z "Kucharza Warszawskiego". Ozdobiona lukrem będzie zdobić stół i pysznie smakować.

3.4
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 10 żółtek
  • 170 g mąki
  • 40 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 70 g masła klarowanego
  • odrobina bułki tartej
Przepis

Podgrzewam mleko do pokojowej temperatury. Rozpuszczam w nim drożdże i dodaję łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiam na ok. 10 minut. Oddzielam białka od żółtek. Dodaję do żółtek cukier i ubijam mikserem do momentu, aż masa będzie lśniąca i bladożółtego koloru. Do ubitych z cukrem żółtek dodaję rozczyn z drożdży i całą mąkę. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 1 godzinę. Miskę z ciastem ustawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ją ściereczką.

Do ciasta dodaję rozpuszczone masło klarowane. Całość dokładnie wyrabiam - na jednolitą i puszystą masę. Formę do babki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przekładam do formy ciasto, które jest bardzo rozciągliwe. Ugniatam je w foremce. Zostawiam babkę w formie do wyrośnięcia. Czekam ok. 1 godziny. Ustawiam piekarnik na grzanie góra-dół do 150 stopni. Wstawiam babkę na 40 minut. Można babkę polukrować: do tego użyłam: 1 białko, 60 g cukru pudru i kilka kropel cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż uzyskamy lśniącą gęstą masę. Lukrujemy od razu po wyjęciu babki z foremki.
Zobacz także: jajka po parysku - pyszne i proste

Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
Więcej tematów
d2mjs3q