Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły. Ryba nie tylko na piątek

Przepis

Siła dania często tkwi w prostocie. I taka jest właśnie kolejna propozycja w cyklu "Ryba na piątek". Karmazyn, niedoceniana a wartościowa ryba, doskonale smakuje z dodatkiem prostych przypraw. Sprawdzi się na rodzinny obiad. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ostoja Lasu".

3.5
(6 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

 Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły. Ryba nie tylko na piątek
www.ostojalasu.pl
Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły. Ryba nie tylko na piątek
Składniki
  • filety z karmazyna
  • ugotowany kalafior
  • świeży/mrożony koperek
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • brokuły
Przepis

Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie solimy i zostawiamy na jakieś 15-20 minut. Po czym ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy pieprzem i smażę. Taki filecik nie potrzebuje zbyt wiele czasu, w przeciwieństwie do ugotowania surowego brokuła, który najlepiej ugotować na parze. Oczywiście można go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką. Ugotowany wcześniej kalafior lub taki z wczorajszego dnia przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy widelcem. Wrzucamy do rondelka i dolewamy odrobinę mleka, tak by uzyskać w miarę kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Całość serwujemy na gorąco.
Zobacz także: śledzik pod buraczkową pierzynką

Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły. Ryba nie tylko na piątek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
4
Share
ddb569o
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o