Słodki przekładaniec. Podaj do popołudniowej kawy
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z czekoladową nutą. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, jednak warto się poświęcić. Przekładaniec najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Czekoladowe blaty:
- 520 g mąki tortowej
- 0,5 kostki masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Zagnieć ciasto z podanych składników. Podziel je na 4 równe części i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta, wyłóż nim foremkę i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czynność powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Odstaw kakaowe blaty do wystudzenia i przygotuj masę. Zmiksuj śmietanę z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. W garnku zagotuj mleko i rozpuść w nim masło. Do gotującego się mleka wlewaj powoli masę śmietanową. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gorącym kremem przełóż blaty. Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze