Ślimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąska
Krucho-drożdżowe ciasto i aromatyczny, dobrze doprawiany farsz to przepis na smakowitą przekąskę. Aż ślinka cieknie. Ślimaczki wspaniale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Zapewniamy, że ze stołu znikną w ekspresowym tempie. Pomysł na pizzerki pochodzi z bloga "Cukrowa wróżka". Autorka przyznaje, że to jeden z jej rodzinnych przepisów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1/4 l kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 40 g drożdży,
- kostka masła,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Farsz:
- 500 g sera,
- ok. 300 g pieczarek,
- ok. 300 g cebuli,
- sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze startym serem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci.
Polecamy przepis na chrupiące owsiane ciasteczka
src="https://d.wpimg.pl/381372815-2070618331/ciasteczka.jpg"/>
Zobacz wideo: Brioszki z powidłami
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze