Trwa ładowanie...
d1mtq8m
16-09-2017 09:08

Ślimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąska

Przepis

Krucho-drożdżowe ciasto i aromatyczny, dobrze doprawiany farsz to przepis na smakowitą przekąskę. Aż ślinka cieknie. Ślimaczki wspaniale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Zapewniamy, że ze stołu znikną w ekspresowym tempie. Pomysł na pizzerki pochodzi z bloga "Cukrowa wróżka". Autorka przyznaje, że to jeden z jej rodzinnych przepisów.

d1mtq8m
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Cukrowa Wróżka
Źródło: Cukrowa Wróżka
Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1/4 l kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 40 g drożdży,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Farsz:

  • 500 g sera,
  • ok. 300 g pieczarek,
  • ok. 300 g cebuli,
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze startym serem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci.

Polecamy przepis na chrupiące owsiane ciasteczka

Zobacz wideo: Brioszki z powidłami

Ślimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
Więcej tematów
d1mtq8m