Rosołek z zielonym groszkiem, jajkiem i imbirem
Do delikatnego rosołku pasują delikatne warzywa. Takie jak groszek zielony. Warzywo wraz ze szczypiorem nadadzą zupie soczyście zielony kolor, a imbir doda pikanterii i rozgrzewającego charakteru. Takie dania bywają pożądane na przełomie wiosny i lata, kiedy niektóre miesiące potrafią zaskoczyć dniami z chłodną aurą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 jajka
- pół pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
- 150 g mrożonego lub świeżego groszku
- sól, pieprz.
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy w miseczce sos sojowy wraz z imbirem i dodajemy kurczaka. Całość ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i podsmażamy na nim kurczaka na dużym ogniu. Kiedy większość sosu odparuje, wlewamy bulion, gotujemy i szumujemy.
W kubku mieszamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i ponownie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu, ciągle mieszając. Kiedy jajko się zetnie wsypujemy drobno pokrojone cebulki wraz ze szczypiorem oraz groszek. Gotujemy kilka minut od zawrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Zobacz także: placuszki z brokułami i kukurydzą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze