Pyszne i proste kremówki. Idealne ciastko do kawy
Poznajcie przepis na bardzo proste w przygotowaniu kremówki. Ciasto jest przepyszne i nie można się od niego oderwać. Krem ma lekką konsystencję, jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Przepis poleca Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta),
- 1 l mleka,
- 4 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g),
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 fix do śmietany,
- 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
- dodatkowo: cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania.
Ciasto francuskie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni z włączoną funkcją grzania góra-dół przez ok. 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowego ostygnięcia. Drugi blat ciasta francuskiego piecz tak samo, ale przed włożeniem do piekarnika ponakłuwaj je widelcem.
Do 1/2 litra mleka dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszaj wszystko mikserem. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku z grubym dnem, wlej rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotuj (na początku mogą powstać grudki, ale nie przejmuj się, dalej energicznie mieszaj, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodawaj ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucieraj mikserem, aż budyń połączy się z masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłóż równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietankę i przykryj drugim ciastem francuskim. Ciasto wstaw do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.
Kremówkę pokrój ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami
Polecamy także przepis na ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką
src="https://d.wpimg.pl/1084895799-185830708/ciasto.jpg"/>
Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze