Trwa ładowanie...
d4eklbo
15 września 2017, 08:08

Pyszne i proste kremówki. Idealne ciastko do kawy

Przepis

Poznajcie przepis na bardzo proste w przygotowaniu kremówki. Ciasto jest przepyszne i nie można się od niego oderwać. Krem ma lekką konsystencję, jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Przepis poleca Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

d4eklbo
4.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
malacukierenka.pl
Źródło: malacukierenka.pl
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta),
  • 1 l mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g),
  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 fix do śmietany,
  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
  • dodatkowo: cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania.
Przepis

Ciasto francuskie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni z włączoną funkcją grzania góra-dół przez ok. 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowego ostygnięcia. Drugi blat ciasta francuskiego piecz tak samo, ale przed włożeniem do piekarnika ponakłuwaj je widelcem.
Do 1/2 litra mleka dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszaj wszystko mikserem. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku z grubym dnem, wlej rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotuj (na początku mogą powstać grudki, ale nie przejmuj się, dalej energicznie mieszaj, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodawaj ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucieraj mikserem, aż budyń połączy się z masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłóż równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietankę i przykryj drugim ciastem francuskim. Ciasto wstaw do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.
Kremówkę pokrój ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

Polecamy także przepis na ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką
src="https://d.wpimg.pl/1084895799-185830708/ciasto.jpg"/>

Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Pyszne i proste kremówki. Idealne ciastko do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eklbo
d4eklbo
d4eklbo
d4eklbo
Więcej tematów
d4eklbo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj