Sekret idealnego sernika. Zwróć uwagę w sklepie
Bez względu na to, co dodamy do naszego sernika, zawsze chcemy, aby urósł wysoki, nie popękał na wierzchu, był puszysty i miał gładką, kremową konsystencję. Jak to zrobić? Kluczem jest wybór odpowiedniego sera.
Sekret udanego sernika w dużej mierze zależy od wyboru właściwego sera. Unikajmy mielonego twarogu "w wiaderku", który często jest zbyt rzadki i wzbogacony sztucznymi aromatami. Mimo że zaoszczędzimy w ten sposób trochę czasu, później może się okazać, że nasz deser nie udał się tak, jak tego oczekiwaliśmy.
Lepiej poszukać tradycyjnego, półtłustego lub tłustego twarogu (pamiętajmy, aby nie był kwaśny), który sami zmielimy w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej trzy razy), przepuścimy przez praskę lub zblendujemy. Dobry ser powinien być pulchny, niezbyt mokry o jednolitej konsystencji.
Do masy twarogowej możemy również dodać śmietanę kremówkę. Sprawi ona, że sernik po upieczeniu będzie jeszcze bardziej delikatny, kremowy i… kaloryczny. Dlatego jeśli chcemy zaoszczędzić nieco kalorii, zastąpmy kremówkę kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem, np. greckim.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl