Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu

Przepis

Prosty przepis z bloga "Królestwo garów" na smażone wiśnie do słoiczków. Sekretem ich smaku są aromatyczne przyprawy - kardamon i goździki. Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu. Pychotka!

4.4
(7 głosów)
Oceń:
d3xy12o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu
Królestwo garów
Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu
Składniki
  • 3 kg wiśni
  • 1-2 torebki kardamonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 łyżki cukru
Przepis

Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym ogniu) 20 minut od zagotowania. Wyjąć słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wiśni otrzymamy 3-4 słoiki o pojemności 700 ml.

Polecamy też przepis na chłodnik

Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3xy12o

Podziel się opinią

21
22
Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o