Trwa ładowanie...
d1bh9zv
17-07-2018 08:57

Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu

Przepis

Prosty przepis z bloga "Królestwo garów" na smażone wiśnie do słoiczków. Sekretem ich smaku są aromatyczne przyprawy - kardamon i goździki. Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu. Pychotka!

d1bh9zv
4.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 3 kg wiśni
  • 1-2 torebki kardamonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 łyżki cukru
Przepis

Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym ogniu) 20 minut od zagotowania. Wyjąć słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wiśni otrzymamy 3-4 słoiki o pojemności 700 ml.

Polecamy też przepis na chłodnik

Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv