Nie bójcie się smalcu i nie rezygnujcie z masła. Wartościowe tłuszcze

Niektórzy uważają, że masło, smalec albo olej to najwięksi wrogowie zdrowia i szczupłej sylwetki. Absolutnie się z tym nie zgadzam! Istnieje wiele rodzajów zdrowych tłuszczów, które nie tylko poprawiają naszą kondycję, ale mogą usprawnić przemianę materii. Podpowiem wam, czym kierować się na zakupach.

Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Margaryna na nie, ale masło śmiało możecie wrzucić do koszyka w sklepie

Jestem zdecydowaną zwolenniczką masła – jest znacznie zdrowsze, niż margaryna. Czym ono właściwie jest? To skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymujemy ze śmietany krowiego mleka. Oczywiście najlepsze i najbardziej naturalne masło jest wyrabiane w gospodarstwach, gdzie na wolnym wybiegu pasą się krowy. Kiedy byłam dzieckiem moja mama własnoręcznie wyrabiała masło. Ja też uczestniczyłam w tej czynności. Do tej pory pamiętam smak świeżego masła na kromce domowego chleba z czarnuszką. Pychota!

Od czasu do czasu samodzielnie robię masło, jednak potrzebna jest do tego odpowiednia, wysokoprocentowa śmietana. W mojej kuchni zawsze znajduje się ten produkt i to właśnie jego używam do tworzenia wszelkiego rodzaju wypieków.

Zobacz też: Czym smarować pieczywo?

W maśle znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A i D oraz E. Pamiętajcie o tym, że w naszym jadłospisie powinny znajdować się produkty z każdej grupy, w tym także tłuszcze. Jest to jednak produkt, który może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, więc powinny na niego uważać osoby starsze i ci, którzy są narażeni na choroby układu krążenia. Masło najlepiej kupować na lokalnych targach, a jeśli robicie zakupy w supermarkecie, to zwracajcie uwagę na jego skład. Stawiajcie na takie, które mają jak największą zawartość tłuszczu – powyżej 80 procent.

Kiedy ktoś z mojej rodziny zachoruje (ale oczywiście nie tylko!), to bardzo często robię domowe masełko czosnkowe. Przepis jest banalnie prosty, a właściwości oraz smak – sami się przekonajcie! Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:
• ½ kostki masła
• 4 ząbki czosnku
• natka pietruszki
sól morska w płatkach

Przygotowanie:
W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki.

Nie bójcie się smalcu! Najlepiej postawić na ten gęsi

Nie wierzcie tym, którzy uważają, że smalec to zło. W istocie to produkt, który ma szereg właściwości prozdrowotnych! Jego zaletą jest też fakt, że jest on bardzo tani oraz ogólnodostępny. Z łatwością również możecie zrobić go samodzielnie. Co więcej, to produkt, na którym możecie smażyć. To znacznie lepsze, niż smażenie na oliwie. A jak smakują kotlety schabowe na smalcu? Coś wspaniałego.

fot. Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Najbardziej cenię smalec gęsi. Ma on niezwykle delikatną konsystencję, a po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Zwalcza tak zwany "zły cholesterol" oraz zmniejsza zagrożenie zachorowania na choroby krążenia. Dodatkowo pomaga uporać się z uciążliwymi schorzeniami układu oddechowego, jak na przykład zapalenie oskrzeli.

Jeśli zmagacie się z katarem albo bólem gardła, to sięgnięcie po ten produkt także będzie dobrym pomysłem. Podczas pieczenia całej gęsi często zlewam tłuszcz do słoika i zachowuję go do tego, by później na nim smażyć albo też smarować nim chleb. Takie smarowidło warto wzbogacić o gruszkę. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:
• 500 ml smalcu gęsiego
• 1 gruszka
• 4 ząbki czosnku
• 1 szczypta soli

Przygotowanie:
Gruszkę i czosnek upiec (najlepiej przy okazji pieczenia gęsi). Zmiksować z gęsim smalcem - tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Schłodzić w lodówce.

Oliwa i oleje. Jakie kupować, a których unikać?

Najbardziej polecam olej lniany. Jest tłoczony na zimno, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. To produkt, który przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, a także obwodowego układu nerwowego. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na nasz wygląd. Pomaga pozbyć się niedoskonałości i sprawia, że wyglądamy młodziej. Same plusy!

Trzeba pamiętać jednak o tym, by kupować taki, który jest odpowiednio przechowywany. Należy trzymać go w lodówce. Ma bardzo krótki termin przydatności i powinien być używany jedynie "na zimno", a nie do smażenia. Możemy polewać nim sałatki, ale też dodawać do świeżo wyciskanych soków, jeśli chcemy podkręcić metabolizm.

Jeśli chodzi o oliwę z oliwek, pamiętajcie, by kupować tę z pierwszego tłoczenia. Nie należy jej jednak używać do smażenia, a jedynie dodawać do sałatek albo innych potraw, już po obróbce termicznej.

Oliwa nie bez powodu cieszy się dobrą sławą. Posiada bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, chroni przed astmą oraz przeciwdziała kamicy żółciowej. To też idealny produkt dla tych, którzy mają problemy trawienne. Dobrze oddziałuje na żołądek i podkręca metabolizm, przeciwdziałając zaparciom. Jest to więc – mimo kaloryczności – idealny produkt dla osób na diecie. Oliwa z oliwek jest też sprzymierzeńcem tych, którzy chcą cieszyć się gładką cerą i jędrną skórą.

Ja mam to szczęście, że oryginalną oliwę przywozi mi znajomy z Grecji, jednak bez trudu można kupić ją w większości sklepów. Pamiętajcie jednak o tym, by sprawdzać etykiety!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru