Placuszki z cukinii. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
To najlepszy przepis, jaki znajdziecie na smakowite placuszki z cukinii. Są łatwe do przygotowania, delikatne, aromatyczne, no i tanie. Robi się je podobnie jak w placki ziemniaczane. Oto przepis i lista potrzebnych składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
- Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułkę tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze