Trwa ładowanie...
d1kpcc2
10-03-2022 10:51

Placuszki z cukinii. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane

Przepis

To najlepszy przepis, jaki znajdziecie na smakowite placuszki z cukinii. Są łatwe do przygotowania, delikatne, aromatyczne, no i tanie. Robi się je podobnie jak w placki ziemniaczane. Oto przepis i lista potrzebnych składników.

d1kpcc2
2.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • pół dużej lub jedna mała cukinia
  • szklanka tartego żółtego sera
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
  • Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułkę tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placuszki z cukinii. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kpcc2
d1kpcc2
d1kpcc2
d1kpcc2
Więcej tematów
d1kpcc2