Placuszki czekoladowe
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 szklanki mąki (np. pszenna razowa)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- płaska łyżka kakao
- 1/4 tabliczki (25g) gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru (np. trzcinowego)
Mąkę przesiać do miski, dodać rozbełtane jajko i mleko, całość wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać śmietanę.
Dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier i ponownie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta.
Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni ceramicznej, z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami np. sezonowymi owocami lub konfiturą. Dla fanów czekolady polecamy serwowanie ich z polewą czekoladową (w tym celu należy przygotować dodatkowe pół tabliczki czekolady i rozpuścić ją w tzw. "kąpieli wodnej"; można dodać odrobiny wanilii).
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze