Trwa ładowanie...
d3w46nq
18-11-2015 07:43

Placuszki czekoladowe

Przepis
4.1
(7 głosów)
Oceń:
d3w46nq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • 1/2 szklanki mąki (np. pszenna razowa)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • płaska łyżka kakao
  • 1/4 tabliczki (25g) gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cukru (np. trzcinowego)
Przepis

Mąkę przesiać do miski, dodać rozbełtane jajko i mleko, całość wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać śmietanę.

Dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier i ponownie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta.

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni ceramicznej, z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami np. sezonowymi owocami lub konfiturą. Dla fanów czekolady polecamy serwowanie ich z polewą czekoladową (w tym celu należy przygotować dodatkowe pół tabliczki czekolady i rozpuścić ją w tzw. "kąpieli wodnej"; można dodać odrobiny wanilii).

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Placuszki czekoladowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
Więcej tematów
d3w46nq