Paprykarz domowy. Hit sprzed lat możesz zrobić własnoręcznie
Największą popularność zyskał w latach 60., a dziś nosi miano produktu tradycyjnego. Choć w sklepach oryginalny paprykarz jest niemalże niedostępny, warto pokusić się o odtworzenie tego smaku w domu. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis z bloga "Obiad gotowy", który na pewno spodoba się wszystkim fanom tego specjału.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 wędzone makrele (ok. 600 g)
- 100 g ryżu (białego lub jaśminowego)
- 2 cebule (ok. 300 g)
- 2 marchwi (ok. 200 g)
- 1 czerwona papryka (ok. 100 g)
- 1 nieduża papryczka chili
- 1 op. (500 ml) przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz czarny
Makrelę obrać ze skóry, wyjąć dokładnie wszystkie oście. Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę również zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, chili posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut), a sos zgęstnieje. Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić, wymieszać. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Paprykarz można zapasteryzować: pastą wypełnić słoiki, zakręcić. Słoiki pasteryzować na mokro 30 minut.
Zobacz także: mięsne smarowidło na kanapki - bez zbędnej chemii
src="https://d.wpimg.pl/1721076665-16882500/racl.jpg"/>
Polecamy wideo: sekret pysznego rosołu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze