Trwa ładowanie...
d56boy6
31-10-2017 15:21

Paprykarz domowy. Hit sprzed lat możesz zrobić własnoręcznie

Przepis

Największą popularność zyskał w latach 60., a dziś nosi miano produktu tradycyjnego. Choć w sklepach oryginalny paprykarz jest niemalże niedostępny, warto pokusić się o odtworzenie tego smaku w domu. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis z bloga "Obiad gotowy", który na pewno spodoba się wszystkim fanom tego specjału.

d56boy6
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki
  • 2 wędzone makrele (ok. 600 g)
  • 100 g ryżu (białego lub jaśminowego)
  • 2 cebule (ok. 300 g)
  • 2 marchwi (ok. 200 g)
  • 1 czerwona papryka (ok. 100 g)
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 1 op. (500 ml) przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz czarny
Przepis

Makrelę obrać ze skóry, wyjąć dokładnie wszystkie oście. Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę również zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, chili posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut), a sos zgęstnieje. Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić, wymieszać. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Paprykarz można zapasteryzować: pastą wypełnić słoiki, zakręcić. Słoiki pasteryzować na mokro 30 minut.
Zobacz także: mięsne smarowidło na kanapki - bez zbędnej chemii

Polecamy wideo: sekret pysznego rosołu

Paprykarz domowy. Hit sprzed lat możesz zrobić własnoręcznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d56boy6
d56boy6
d56boy6
d56boy6
Więcej tematów
d56boy6