Trwa ładowanie...
d1jac1z
03-11-2017 08:51

Omlet z karmelizowanymi owocami i lodami. Pomysł na słodkie śniadanie lub deser

Przepis

Omlety przyrządzali już starożytni Rzymianie, jednak to Francuzi stworzyli różne ich warianty. Najprostsze omlety francuskie przyrządza się ze starannie rozbełtanych jaj. Są one płaskie i mają niewielką ilość dodatków. Jednak już francuski omlet muślinowy robiony jest z odrębnie ubijanych na sztywno białek i żółtek tak, aby był wysoki i puchaty. Poniższy przepis przedstawia właśnie taki wariant omleta. Mimo że omlety jada się zazwyczaj na śniadanie, to ten świetnie nadaje się również na podwieczorek. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio Szybko Smacznie".

d1jac1z
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • garść rodzynek
  • 250 ml mleka (dowolnego)
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder
  • sól.
Przepis

Rodzynki zalewamy wrząca wodą i po paru minutach odcedzamy. Oddzielamy jajka od białek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru na puszystą masę.

Do masy jajecznej wsypujemy mąkę (najlepiej przesiana) i wlewamy mleko. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) i dodajemy do ciasta powoli mieszając łyżką.

Na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wlewamy masę, posypujemy rodzynkami, przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu tak aby ciasto na wierzchu było lekko ścięte.

Dzięki temu omlet będzie łatwiej obrócić. Po usmażeniu z drugiej strony zdejmujemy omlet z patelni i kroimy na małe kawałki.

W międzyczasie roztapiamy drugą łyżkę masła, wsypujemy pozostałe 2 łyżki cukru i karmelizujemy go. Wkładamy pokrojoną w kostkę gruszkę i orzechy. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Pokrojony na kawałki omlet układamy na talerzu w wieniec. Polewamy karmelem z owocami i orzechami, dodajemy gałkę lodów i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz wideo: Omlet z zieleniną wg przepisu z 1904 roku

Omlet z karmelizowanymi owocami i lodami. Pomysł na słodkie śniadanie lub deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jac1z
d1jac1z
d1jac1z
d1jac1z
Więcej tematów
d1jac1z

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj