Naleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytu
Naleśniki z pysznym szpinakowo-serowym farszem, zapiekane z sosem arabiata i kremowym beszamelem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wypróbujcie koniecznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 30 dag szpinaku
- 25 dag ricotty
- 10 dag startego parmezanu
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- po szklance sosu beszamelowego i arabiatta
Przepis
- Przyrządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło przeznaczone do farszu, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić szpinak i śmietanę.
- Smażyć, mieszając, 2 minuty, a następnie wymieszać z ricottą i połową parmezanu, doprawić solą i pieprzem.
- Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, pokropić sokiem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Do polewania naleśników podać osobno gorący sos arabiatta.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl