Trwa ładowanie...
d40xhpw
17-05-2021 09:04

Naleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytu

Przepis

Naleśniki z pysznym szpinakowo-serowym farszem, zapiekane z sosem arabiata i kremowym beszamelem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wypróbujcie koniecznie!

d40xhpw
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Farsz:

  • 30 dag szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 10 dag startego parmezanu
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki kremówki
  • po szklance sosu beszamelowego i arabiatta
Przepis
  • Przyrządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło przeznaczone do farszu, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić szpinak i śmietanę.
  • Smażyć, mieszając, 2 minuty, a następnie wymieszać z ricottą i połową parmezanu, doprawić solą i pieprzem.
  • Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, pokropić sokiem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Do polewania naleśników podać osobno gorący sos arabiatta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
Więcej tematów
d40xhpw