Naleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytu

Naleśniki z pysznym szpinakowo-serowym farszem, zapiekane z sosem arabiata i kremowym beszamelem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wypróbujcie koniecznie!

Naleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytuNaleśniki po florencku. Rodzina oniemieje z zachwytu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Farsz:

  • 30 dag szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 10 dag startego parmezanu
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki kremówki
  • po szklance sosu beszamelowego i arabiatta

Przepis

  • Przyrządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło przeznaczone do farszu, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić szpinak i śmietanę.
  • Smażyć, mieszając, 2 minuty, a następnie wymieszać z ricottą i połową parmezanu, doprawić solą i pieprzem.
  • Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, pokropić sokiem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Do polewania naleśników podać osobno gorący sos arabiatta.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości