Trwa ładowanie...
d24trh7
oprac. Katarzyna Gileta

Naładowana witaminami. Aromatyczna zupa krem z selera

Przepis

Pyszna kremowa zupa z warzyw, które królują na przednówku - selera korzeniowego i ziemniaków. Przepis z bloga "Marta M.". Dodatkiem do zupy są moczone orzechy i pestki. Po co je moczymy? Dzięki temu zabiegowi zwiększa się przyswajalność zawartych w nich cennych substancji odżywczych.

d24trh7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Składniki
  • ok. 500 g korzenia selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • natka pietruszki, kolendra
  • pestki, orzechy (warto wcześniej namoczyć)
Przepis
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  • Selera i ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut.
  • W garnku podgrzać bulion, dodać pieczone warzywa. Gotować na małym gazie.
  • Na patelni roztopić masło i dodać gałkę, ziele i listek laurowy. Chwilę smażyć, aż masło się roztopi, a przyprawy zaczną wydzielać aromat (ok. 1 minuty). Dolać zawartość patelni do zupy.
  • Całość gotować do miękkości, obficie doprawiając zupę świeżo mielonym pieprzem, dolewamy 1/3 szklanki śmietany kremówki, zagotować i wyłączyć gaz.
  • Zblendować zupę na gładki krem.
  • Przy podaniu posypać zupę krem świeżymi ziołami, pestkami.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Naładowana witaminami. Aromatyczna zupa krem z selera
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
Więcej tematów
d24trh7