Naładowana witaminami. Aromatyczna zupa krem z selera
Pyszna kremowa zupa z warzyw, które królują na przednówku - selera korzeniowego i ziemniaków. Przepis z bloga "Marta M.". Dodatkiem do zupy są moczone orzechy i pestki. Po co je moczymy? Dzięki temu zabiegowi zwiększa się przyswajalność zawartych w nich cennych substancji odżywczych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Dodatki:
- natka pietruszki, kolendra
- pestki, orzechy (warto wcześniej namoczyć)
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
- Selera i ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut.
- W garnku podgrzać bulion, dodać pieczone warzywa. Gotować na małym gazie.
- Na patelni roztopić masło i dodać gałkę, ziele i listek laurowy. Chwilę smażyć, aż masło się roztopi, a przyprawy zaczną wydzielać aromat (ok. 1 minuty). Dolać zawartość patelni do zupy.
- Całość gotować do miękkości, obficie doprawiając zupę świeżo mielonym pieprzem, dolewamy 1/3 szklanki śmietany kremówki, zagotować i wyłączyć gaz.
- Zblendować zupę na gładki krem.
- Przy podaniu posypać zupę krem świeżymi ziołami, pestkami.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze