Trwa ładowanie...
d2dpc42
d2dpc42

Najprostszy sernik kawowy. Zasmakuje nie tylko kawoszom

Przepis

Kawowy sernik smakuje na co dzień i od święta. Pyszny spód, kremowa masa i nuta kawy zasmakuje nie tylko kawoszom. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

3.0
(1 głos)
Oceń:
d2dpc42
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Najprostszy sernik kawowy. Zasmakuje nie tylko kawoszom
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Najprostszy sernik kawowy. Zasmakuje nie tylko kawoszom
Składniki
  • 200 g herbatników
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Masa serowa:

  • 1 kg białego zmielonego sera
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 filiżanka mocnego espresso
Przepis

Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy ją do dna formy. Wkładamy do lodówki. W misce dokładnie mieszamy składniki na masę serową, oprócz kawy. Masę wylewamy na herbatniki, a na jej wierzch cienką
stróżką wylewamy kawę. Następnie wykałaczką robimy esy floresy uważając, aby nie naruszyć spodu z herbatników. Kawa powinna się połączyć z masą, tworząc swego rodzaju mozaikę. Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 220 stopni C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach sernik wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny chowamy go do lodówki na 3-4 godziny.
Zobacz także: cytrynowy sernik z truskawkami

Zobacz także: Sernik z ricottą i malinami

Najprostszy sernik kawowy. Zasmakuje nie tylko kawoszom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dpc42

Podziel się opinią

1
1
Share
d2dpc42
d2dpc42

d2dpc42
d2dpc42
d2dpc42