Najprostszy sernik kawowy. Zasmakuje nie tylko kawoszom
Kawowy sernik smakuje na co dzień i od święta. Pyszny spód, kremowa masa i nuta kawy zasmakuje nie tylko kawoszom. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g herbatników
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Masa serowa:
- 1 kg białego zmielonego sera
- 1 szklanka gęstej śmietany 18 proc.
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 filiżanka mocnego espresso
Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy ją do dna formy. Wkładamy do lodówki. W misce dokładnie mieszamy składniki na masę serową, oprócz kawy. Masę wylewamy na herbatniki, a na jej wierzch cienką
stróżką wylewamy kawę. Następnie wykałaczką robimy esy floresy uważając, aby nie naruszyć spodu z herbatników. Kawa powinna się połączyć z masą, tworząc swego rodzaju mozaikę. Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 220 stopni C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach sernik wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny chowamy go do lodówki na 3-4 godziny.
Zobacz także: cytrynowy sernik z truskawkami
src="https://d.wpimg.pl/1184865380-1679967129/sernik-przepis.jpg"/>
Zobacz także: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze