Muffiny z jagodami i krówkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka cukru (białego lub brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki domowego cukru wanilinowego
- 3-4 krople aromatu śmietankowego
- 1 szklanka umytych jagód
- 10 krówek (wersja bardzo słodka, dlatego można dodać mniej)
W jednej misce umieszczamy i mieszamy składniki mokre (rozbełtane jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. Następnie łączymy zawartości obu naczyń, dodajemy owoce i posiekane drobno krówki.
Za pomocą łyżki nakładamy masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią. Lekko przestudzone nadają się do jedzenia. Doskonale smakują również na drugi dzień, ale lepiej przechowywać je w zamykanym pojemniku, aby nie obeschły.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze