Masz w domu ziemniaki? Zrób z nich tę przekąskę, jest jeszcze lepsza niż frytki!
Ta tania i bardzo prosta przekąska w formie ziemniaczanych ruloników świetnie sprawdzi się zarówno w gronie rodzinnym, jak i podczas imprez. Na pewno nikt nie będzie kręcił nosem, bo ziemniaczki w tej postaci smakują wybornie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 750 g ziemniaków
- ½ pęczka pietruszki lub kolendry
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (lub ostrej)
- 100 g sera cheddar
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml oliwy z oliwek
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie rozgnieść na gładkie puree.
- Doprawić masę ziemniaczaną pieprzem i tymiankiem oraz solą, jeśli ziemniaki są mało słone.
- Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i starty cheddar.
- Wymieszać, a następnie wsypać skrobię ziemniaczaną i całość wyrobić dokładnie. Masa ma przypominać ciasto na kluski śląskie – musi być zwarta i elastyczna.
- Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki o średnicy około 5 cm. Rolować je na blacie, nadając im kształt długich wałeczków (ok. 10 cm).
- Wałeczki z ciasta ziemniaczanego układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać oliwę z papryką i za pomocą pędzelka nakładać ją na każdy z wałeczków ziemniaczanych.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35-40 minut, w międzyczasie obracając wałeczki co najmniej raz, by upiekły się równomiernie. Można także smażyć je na głębokim oleju – wtedy należy pominąć smarowanie oliwą wałeczków – wkładając je do rozgrzanego tłuszczu na 3-4 minuty.
- Gdy ziemniaczana przekąska stanie się złocista i chrupiąca, jest gotowa do jedzenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze