Trwa ładowanie...
d3k4ht2
19-02-2021 14:02

Masz w domu ziemniaki? Zrób z nich tę przekąskę, jest jeszcze lepsza niż frytki!

Przepis

Ta tania i bardzo prosta przekąska w formie ziemniaczanych ruloników świetnie sprawdzi się zarówno w gronie rodzinnym, jak i podczas imprez. Na pewno nikt nie będzie kręcił nosem, bo ziemniaczki w tej postaci smakują wybornie.

d3k4ht2
4.8
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
Okazja:
YouTube
Źródło: YouTube
Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • ½ pęczka pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (lub ostrej)
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml oliwy z oliwek
Przepis
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie rozgnieść na gładkie puree.
  • Doprawić masę ziemniaczaną pieprzem i tymiankiem oraz solą, jeśli ziemniaki są mało słone.
  • Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i starty cheddar.
  • Wymieszać, a następnie wsypać skrobię ziemniaczaną i całość wyrobić dokładnie. Masa ma przypominać ciasto na kluski śląskie – musi być zwarta i elastyczna.
  • Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki o średnicy około 5 cm. Rolować je na blacie, nadając im kształt długich wałeczków (ok. 10 cm).
  • Wałeczki z ciasta ziemniaczanego układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać oliwę z papryką i za pomocą pędzelka nakładać ją na każdy z wałeczków ziemniaczanych.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35-40 minut, w międzyczasie obracając wałeczki co najmniej raz, by upiekły się równomiernie. Można także smażyć je na głębokim oleju – wtedy należy pominąć smarowanie oliwą wałeczków – wkładając je do rozgrzanego tłuszczu na 3-4 minuty.
  • Gdy ziemniaczana przekąska stanie się złocista i chrupiąca, jest gotowa do jedzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masz w domu ziemniaki? Zrób z nich tę przekąskę, jest jeszcze lepsza niż frytki!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k4ht2
d3k4ht2
d3k4ht2
d3k4ht2
Więcej tematów
d3k4ht2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj