Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili, bez pestek
- 2 łyżki oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g twarożku śmietankowego
- 50 ml mleka lub śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 150 makaronu spaghetti
- parmezan (opcjonalnie)
Szpinak umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili, po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie.
Twarożek wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos. Sos przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać. Można posypać parmezanem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze