Lany chrust. Banalnie prosta przekąska nie tylko na tłusty czwartek
Mamy dla was najprostszy przepis na chrupiący lany chrust. Jest to bardzo szybka karnawałowa przekąska. Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz, formując zawijasy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol.
- Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dzióbkiem po napoju.
- Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu.
- Ciasto wyciskać w spiralki po 4-5 na raz. Gdy tylko się zrumienią, przewracać na drugą stronę.
- Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze