Trwa ładowanie...
d2e8qb8
19-02-2020 14:47

Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał

Przepis

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Wincentyny Zawadzkiej wydanej pod koniec XIX wieku i z powodzeniem zastosować go można w kuchni i dziś. Ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych faworków, składa się z kilku podstawowych składników – cukru, mąki i jaj. Do ciasta Autorka zalecała dodać również odrobinę cynamonu i, co dość charakterystyczne dla kuchni tamtego okresu – wino, które jednak w dzisiejszych warunkach z powodzeniem zamienić można na mleko. Więcej pyszności na blogu "Kuchenny kredens".

d2e8qb8
3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 3 jajka (lub 4 większe)
  • 3 łyżki cukru
  • 170 ml mleka (lub wina)
  • 200 g mąki
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do obsypania
  • smalec do smażenia
Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. W tym czasie oddzielić żółtka od białek i ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodawać mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do reszty składników.

Tak przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskać kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e8qb8
d2e8qb8
d2e8qb8
d2e8qb8
Więcej tematów
d2e8qb8