Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Wincentyny Zawadzkiej wydanej pod koniec XIX wieku i z powodzeniem zastosować go można w kuchni i dziś. Ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych faworków, składa się z kilku podstawowych składników – cukru, mąki i jaj. Do ciasta Autorka zalecała dodać również odrobinę cynamonu i, co dość charakterystyczne dla kuchni tamtego okresu – wino, które jednak w dzisiejszych warunkach z powodzeniem zamienić można na mleko. Więcej pyszności na blogu "Kuchenny kredens".

Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawałLany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka (lub 4 większe)
  • 3 łyżki cukru
  • 170 ml mleka (lub wina)
  • 200 g mąki
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do obsypania
  • smalec do smażenia

Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. W tym czasie oddzielić żółtka od białek i ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodawać mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do reszty składników.

Przepis

Tak przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskać kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟