Oponki ziemniaczane. Prosty przepis na deser dla całej rodziny
Oponki ziemniaczane to pyszny i tani deser, który sprawdzi się nie tylko podczas karnawału. Przepis jest bardzo prosty. Oponki można polać lukrem i udekorować kolorowymi posypkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Drożdże rozrobić z cukrem.
- Z ziemniaków, mąki, jajek, masła i drożdży zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.
- Rozwałkować, wycinać oponki i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Przepis dodał użytkownik elzbietap79
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze