Trwa ładowanie...
d5t13da

Oponki drożdżowe domowej roboty

Przepis

Pulchne i pachnące oponki drożdżowe to jeden z nieodłącznych elementów karnawału. Mogą śmiało konkurować z pączkami i faworkami. Przed podaniem należy je koniecznie posypać solidną porcją cukru pudru.

d5t13da
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 8 dag drożdży
  • 80 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l oleju do smażenia
  • 1/4 margaryny roztopionej
  • 2 całe jaja
  • 1/2 cukru waniliowego
  • szczypta soli
Przepis
  • Najpierw zrobić zaczyn tj. mleko, drożdże, całe jaja, cukier, olej, roztopioną i przestudzoną margarynę, sól i wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować).
  • Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować do grubości 0,6 cm i wykrawać krążki w środku z dziurką.
  • Rzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż zarumienią się, należy pamiętać, by przewracać, aby zarumieniły się z obu stron. Można podawać posypane cukrem pudrem na ciepło i zimno.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oponki drożdżowe domowej roboty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d5t13da
d5t13da
d5t13da
d5t13da
d5t13da
Więcej tematów
d5t13da