Oponki drożdżowe domowej roboty
Pulchne i pachnące oponki drożdżowe to jeden z nieodłącznych elementów karnawału. Mogą śmiało konkurować z pączkami i faworkami. Przed podaniem należy je koniecznie posypać solidną porcją cukru pudru.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Najpierw zrobić zaczyn tj. mleko, drożdże, całe jaja, cukier, olej, roztopioną i przestudzoną margarynę, sól i wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować).
- Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować do grubości 0,6 cm i wykrawać krążki w środku z dziurką.
- Rzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż zarumienią się, należy pamiętać, by przewracać, aby zarumieniły się z obu stron. Można podawać posypane cukrem pudrem na ciepło i zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl