Oponki drożdżowe domowej roboty
Pulchne i pachnące oponki drożdżowe to jeden z nieodłącznych elementów karnawału. Mogą śmiało konkurować z pączkami i faworkami. Przed podaniem należy je koniecznie posypać solidną porcją cukru pudru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Najpierw zrobić zaczyn tj. mleko, drożdże, całe jaja, cukier, olej, roztopioną i przestudzoną margarynę, sól i wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować).
- Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować do grubości 0,6 cm i wykrawać krążki w środku z dziurką.
- Rzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż zarumienią się, należy pamiętać, by przewracać, aby zarumieniły się z obu stron. Można podawać posypane cukrem pudrem na ciepło i zimno.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze