Trwa ładowanie...
d4ioik5
Anna Kamińska
17-01-2022 10:44

Domowe kruche faworki. Idealne na początek karnawału

Przepis

Karnawał w pełni. A jak najlepiej uczcić ten czas? Oczywiście zajadając się pysznymi domowymi faworkami. Mamy dla was sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4ioik5
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 400 g mąki tortowej
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 800 g tłuszczu do smażenia – używam smalcu
  • cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania
Przepis
  • Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję żółtka, spirytus i sól – zagniatam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Jeżeli jest twarde, dodaję jeszcze 1 łyżkę śmietany. Następnie wybijam wałkiem – będzie kruche i delikatne.
  • Odrywam po kawałku ciasta i bardzo cienko wałkuję na minimalnie podsypanym mąką blacie – powinno być prześwitujące. Z ciasta wycinam radełkiem prostokąty o wymiarach około 3x15cm.
  • Środek każdego prostokąta nacinam na długość około 5 cm i jeden koniec ciasta przewijam przez środek. Odkładam na ściereczkę.
  • W szerokim i płaskim rondlu rozgrzewam tłuszcz. Sprawdzam czy jest dobrze nagrzany – wrzucam kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można smażyć chrust. Powinny być lekko złote z obu stron. Wyjmuję je z rondla łyżka cedzakową i układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
  • Faworki układam na paterze i oprószam cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe kruche faworki. Idealne na początek karnawału
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d4ioik5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ioik5
d4ioik5
d4ioik5
d4ioik5
Więcej tematów
d4ioik5