Puszyste i lekkie pączki. Zrób w domu zamiast przepłacać w cukierni
Takich pączków jeszcze nie jedliście. Są puszyste, delikatne, nadziane powidłami śliwkowymi. Szybki i bardzo prosty przepis, idealny na tłusty czwartek. Dostaliśmy go od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki na rozczyn:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
Składniki dodatkowe:
- 200 g powideł śliwkowych
- cukier puder do posypki
- Mleko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
- Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce powideł.
- Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
- Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze