WP

Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.daylicooking.pl
Podziel się

Słodkim symbolem Karnawału bez dwóch zdań są pączki. Zanim pokusimy się na tanie podróbki, lepiej kupić składniki na domowe pączusie. Wg sprawdzonego przepisu, prosto z bloga "Daylicooking", pączki wyjdą puszyste i lekkie, a na drugi dzień naprawdę niewiele tracą na świeżości i smaku.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
  • dżem lub marmolada do nadziewania
  • cukier puder do obsypania
Przepis

Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do mąki wlać mleko i jajka, zagnieść ciasto. Masło stopić i lekko przestudzić. Dodawać je partiami do ciasta i zagniatać, aż do całkowitego wchłonięcia masła i powstania gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

WP

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Nie odrywać, lecz odcinać. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi, a na końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.

W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz. Zanim zaczniemy wrzucać pączki, dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy usmażą się z jednej strony, przewrócić je na drugą i smażyć już bez przykrycia. Usmażone układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone obsypywać cukrem pudrem lub oblewać lukrem.
Zobacz także: domowe kąski z kurczaka z sosem - idealne na domówkę

Zobacz wideo: co sprawia, że pączki pozostają świeże?

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP