Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia
Słodkim symbolem Karnawału bez dwóch zdań są pączki. Zanim pokusimy się na tanie podróbki, lepiej kupić składniki na domowe pączusie. Wg sprawdzonego przepisu, prosto z bloga "Daylicooking", pączki wyjdą puszyste i lekkie, a na drugi dzień naprawdę niewiele tracą na świeżości i smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży suszonych instant
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
- dżem lub marmolada do nadziewania
- cukier puder do obsypania
Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do mąki wlać mleko i jajka, zagnieść ciasto. Masło stopić i lekko przestudzić. Dodawać je partiami do ciasta i zagniatać, aż do całkowitego wchłonięcia masła i powstania gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Nie odrywać, lecz odcinać. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi, a na końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz. Zanim zaczniemy wrzucać pączki, dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy usmażą się z jednej strony, przewrócić je na drugą i smażyć już bez przykrycia. Usmażone układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone obsypywać cukrem pudrem lub oblewać lukrem.
Zobacz także: domowe kąski z kurczaka z sosem - idealne na domówkę
src="https://d.wpimg.pl/850986451--411417000/kac.jpg"/>
Zobacz wideo: co sprawia, że pączki pozostają świeże?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze