Trwa ładowanie...
d26wghv
28-01-2018 10:30

Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia

Przepis

Słodkim symbolem Karnawału bez dwóch zdań są pączki. Zanim pokusimy się na tanie podróbki, lepiej kupić składniki na domowe pączusie. Wg sprawdzonego przepisu, prosto z bloga "Daylicooking", pączki wyjdą puszyste i lekkie, a na drugi dzień naprawdę niewiele tracą na świeżości i smaku.

d26wghv
4.6
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
  • dżem lub marmolada do nadziewania
  • cukier puder do obsypania
Przepis

Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do mąki wlać mleko i jajka, zagnieść ciasto. Masło stopić i lekko przestudzić. Dodawać je partiami do ciasta i zagniatać, aż do całkowitego wchłonięcia masła i powstania gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Nie odrywać, lecz odcinać. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi, a na końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.

W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz. Zanim zaczniemy wrzucać pączki, dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy usmażą się z jednej strony, przewrócić je na drugą i smażyć już bez przykrycia. Usmażone układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone obsypywać cukrem pudrem lub oblewać lukrem.
Zobacz także: domowe kąski z kurczaka z sosem - idealne na domówkę
src="https://d.wpimg.pl/850986451--411417000/kac.jpg"/>

Zobacz wideo: co sprawia, że pączki pozostają świeże?

Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26wghv
d26wghv
d26wghv
d26wghv
Więcej tematów
d26wghv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj