Trwa ładowanie...
d3h7d02

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące

Przepis

Idealne faworki powinny być kruche i niezwykle delikatne. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać do ciasta jeden nietypowy składnik. Mowa o... piwie. Tak, to właśnie dodatek złotego trunku sprawi, że faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupkie i rozpływające się w ustach.

3.2
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
123RF
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Składniki umieść w misce i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i "pobij" ją za pomocą wałka. Dzięki temu usuniesz zbędne pęcherzyki powietrza, faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupiące.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 4 części. Każdą część cienko rozwałkuj. Wykrawaj prostokąty o wymiarach 4 cm x 10 cm.
  • Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. A następnie przeciągnij przez otwór jeden z rogów ciasta.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj faworki i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3h7d02

Podziel się opinią

65
32
Share
d3h7d02
d3h7d02
d3h7d02
d3h7d02
Więcej tematów
d3h7d02