Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące

Idealne faworki powinny być kruche i niezwykle delikatne. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać do ciasta jeden nietypowy składnik. Mowa o... piwie. Tak, to właśnie dodatek złotego trunku sprawi, że faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupkie i rozpływające się w ustach.

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiąceJeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Składniki umieść w misce i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i "pobij" ją za pomocą wałka. Dzięki temu usuniesz zbędne pęcherzyki powietrza, faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupiące.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 4 części. Każdą część cienko rozwałkuj. Wykrawaj prostokąty o wymiarach 4 cm x 10 cm.
  • Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. A następnie przeciągnij przez otwór jeden z rogów ciasta.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj faworki i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥