Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące

Idealne faworki powinny być kruche i niezwykle delikatne. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać do ciasta jeden nietypowy składnik. Mowa o... piwie. Tak, to właśnie dodatek złotego trunku sprawi, że faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupkie i rozpływające się w ustach.

Jeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiąceJeden składnik całkowicie odmieni faworki. Wyjdą niewiarygodnie kruche i chrupiące
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Składniki umieść w misce i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i "pobij" ją za pomocą wałka. Dzięki temu usuniesz zbędne pęcherzyki powietrza, faworki po usmażeniu będą niewiarygodnie chrupiące.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na 4 części. Każdą część cienko rozwałkuj. Wykrawaj prostokąty o wymiarach 4 cm x 10 cm.
  • Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. A następnie przeciągnij przez otwór jeden z rogów ciasta.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj faworki i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru