Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki
Te faworki powstają z ciasta na pączki, są nieco łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych faworków, a ich smak stanowi połączenie klasycznych pączków i kruchych kokardek. Każdy, kto raz zrobi faworki drożdżowe, będzie do nich wracał często.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Z drożdży, odrobiny mleka i mąki wykonać zaczyn i odstawić na kilkanaście minut (w przypadku drożdży instant można pominąć ten krok).
- Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić bardzo dokładnie – najlepiej za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego – aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
- Odstawić na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto musi podwoić swą objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko – na ok ½ cm – i kroić na długie pasy, a te następnie dzielić do uzyskania pożądanej długości.
- Na środku każdego paska robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec faworka, by uzyskać charakterystyczny kształt.
- W dużym rondlu rozgrzać olej lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładać niewielkie porcje faworków i smażyć, aż ciastka zrobią się złociste i naznaczone charakterystycznymi bąblami.
- Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypywać szczodrze cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze