Trwa ładowanie...
du2ay0p

Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki

Przepis

Te faworki powstają z ciasta na pączki, są nieco łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych faworków, a ich smak stanowi połączenie klasycznych pączków i kruchych kokardek. Każdy, kto raz zrobi faworki drożdżowe, będzie do nich wracał często.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Faworki drożdżowe
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 80 g roztopionego masła
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
Przepis
  • Z drożdży, odrobiny mleka i mąki wykonać zaczyn i odstawić na kilkanaście minut (w przypadku drożdży instant można pominąć ten krok).
  • Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić bardzo dokładnie – najlepiej za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego – aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  • Odstawić na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto musi podwoić swą objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko – na ok ½ cm – i kroić na długie pasy, a te następnie dzielić do uzyskania pożądanej długości.
  • Na środku każdego paska robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec faworka, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładać niewielkie porcje faworków i smażyć, aż ciastka zrobią się złociste i naznaczone charakterystycznymi bąblami.
  • Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypywać szczodrze cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
du2ay0p

Podziel się opinią

2
Share
du2ay0p
du2ay0p
du2ay0p
du2ay0p
Więcej tematów
du2ay0p