Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki

Te faworki powstają z ciasta na pączki, są nieco łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych faworków, a ich smak stanowi połączenie klasycznych pączków i kruchych kokardek. Każdy, kto raz zrobi faworki drożdżowe, będzie do nich wracał często.

Faworki drożdżoweFaworki drożdżowe
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 80 g roztopionego masła
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant

Przepis

  • Z drożdży, odrobiny mleka i mąki wykonać zaczyn i odstawić na kilkanaście minut (w przypadku drożdży instant można pominąć ten krok).
  • Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić bardzo dokładnie – najlepiej za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego – aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  • Odstawić na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto musi podwoić swą objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko – na ok ½ cm – i kroić na długie pasy, a te następnie dzielić do uzyskania pożądanej długości.
  • Na środku każdego paska robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec faworka, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładać niewielkie porcje faworków i smażyć, aż ciastka zrobią się złociste i naznaczone charakterystycznymi bąblami.
  • Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypywać szczodrze cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców