Trwa ładowanie...
d1bjxpi
15-01-2021 14:14

Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki

Przepis

Te faworki powstają z ciasta na pączki, są nieco łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych faworków, a ich smak stanowi połączenie klasycznych pączków i kruchych kokardek. Każdy, kto raz zrobi faworki drożdżowe, będzie do nich wracał często.

d1bjxpi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 80 g roztopionego masła
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
Przepis
  • Z drożdży, odrobiny mleka i mąki wykonać zaczyn i odstawić na kilkanaście minut (w przypadku drożdży instant można pominąć ten krok).
  • Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić bardzo dokładnie – najlepiej za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego – aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  • Odstawić na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto musi podwoić swą objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko – na ok ½ cm – i kroić na długie pasy, a te następnie dzielić do uzyskania pożądanej długości.
  • Na środku każdego paska robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec faworka, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładać niewielkie porcje faworków i smażyć, aż ciastka zrobią się złociste i naznaczone charakterystycznymi bąblami.
  • Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypywać szczodrze cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj