Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki

Te faworki powstają z ciasta na pączki, są nieco łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych faworków, a ich smak stanowi połączenie klasycznych pączków i kruchych kokardek. Każdy, kto raz zrobi faworki drożdżowe, będzie do nich wracał często.

Faworki drożdżoweFaworki drożdżowe
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 80 g roztopionego masła
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant

Przepis

  • Z drożdży, odrobiny mleka i mąki wykonać zaczyn i odstawić na kilkanaście minut (w przypadku drożdży instant można pominąć ten krok).
  • Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić bardzo dokładnie – najlepiej za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego – aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  • Odstawić na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto musi podwoić swą objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko – na ok ½ cm – i kroić na długie pasy, a te następnie dzielić do uzyskania pożądanej długości.
  • Na środku każdego paska robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec faworka, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej lub smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładać niewielkie porcje faworków i smażyć, aż ciastka zrobią się złociste i naznaczone charakterystycznymi bąblami.
  • Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypywać szczodrze cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość