Trwa ładowanie...
d3zrlz5
23-10-2017 09:57

Kremowy sernik z rosą. Klasyka nie tylko od święta

Przepis

Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto można przygotować w blaszce lub w tortownicy o średnicy 25 cm, jak w poniższym przepisie. Sprawdzony pomysł z bloga "Pieguskowa kuchnia".

d3zrlz5
4.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki

Ciasto:

  • 3 żółka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
Przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margaryną lub masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem 165 stopni C) przez 30 minut następnie włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby podpiec spód i piec 15 minut. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce. Najsmaczniejszy na drugi dzień po schłodzeniu.
Zobacz także: proste ciasto chałwowe
src="https://d.wpimg.pl/162509641--699732181/ca.jpg"/>

Polecam wideo: sernik z ricottą i malinami

Kremowy sernik z rosą. Klasyka nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj