Kremowy sernik z rosą. Klasyka nie tylko od święta
Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto można przygotować w blaszce lub w tortownicy o średnicy 25 cm, jak w poniższym przepisie. Sprawdzony pomysł z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 żółka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margaryną lub masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem 165 stopni C) przez 30 minut następnie włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby podpiec spód i piec 15 minut. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce. Najsmaczniejszy na drugi dzień po schłodzeniu.
Zobacz także: proste ciasto chałwowe
src="https://d.wpimg.pl/162509641--699732181/ca.jpg"/>
Polecam wideo: sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze