Papryka ma płeć. Nie tylko kolor warzywa ma znaczenie dla potrawy
Zazwyczaj, kiedy kupujemy paprykę, to zwracamy uwagę na jej kolor i cenę. Okazuje się, że na smak papryki wpływa jej płeć. Może być żeńska lub męska. Sprawdź, jak je odróżnić.
Papryka płci męskiej
Papryka płci męskiej charakteryzuje się zawartością małej ilości pestek. Jest idealna do duszenia oraz gotowania. Świetnie nada się do faszerowania. Przygotuj mięso mielone lub kaszę z warzywami i nadziej nią paprykę. Następnie wstaw do piekarnika. Będzie wspaniałym składnikiem do leczo lub innych potraw, w których występuje w postaci duszonej. Ta papryka jest mniej mdła od papryki płci żeńskiej.
Papryka płci żeńskiej
W przeciwieństwie do papryki męskiej zawiera dużo więcej pestek. Jednak rekompensuje to słodkim smakiem. Lepiej nie poddawać jej obróbce termicznej. Jest dużo lepsza w wersji surowej. Idealna na kanapki oraz pokrojona w paski i serwowana z dipami bądź hummusem znakomicie sprawdzi się jako przekąska.
Jak odróżnić płeć papryki?
To bardzo proste. Papryka płci żeńskiej zawiera 4 wybrzuszenia, natomiast męska – tylko 3.