Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisy

Bez korzenia selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca. Trudno wyobrazić sobie bez niego także rosół i zupę warzywną. Ale seler ma także szereg właściwości leczniczych. Co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo?

Korzeń selera jest pomocny w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu; zawiera także szereg witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Seler zwyczajny to nazwa gatunkowa warzywa, które znamy głównie pod dwoma postaciami: seler naciowy i bulwiasty. Z tego ostatniego otrzymujemy znany w kuchni korzeń. Dziki seler rośnie niemal w całej Europie, Azji i Ameryce Południowej. W Polsce można go spotkać tylko na wyspie Uznam, ale korzeń selera i seler naciowy możemy bez trudu uprawiać w przydomowym ogródku, ponieważ warzywo nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu.

Korzeń selera – właściwości

Właściwości lecznicze korzenia selera znali już Egipcjanie, którzy za pomocą wywarów z tej rośliny leczyli rozmaite choroby, np. artretyzm. Współcześnie również jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto wiedzieć, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, wzmacniającej odporność, niż owoce cytrusowe. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje aktywne zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajajco.

Poza tym w selerze korzeniowym znajdziemy wiele minerałów, m.in.: wapń, magnez i żelazo. To także źródło roślinnych antyoksydantów, czyli flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe i moczopędne, a przy tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Korzeń selera powinny zajadać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy.

Korzeń selera – kalorie

W sumie cennych dla zdrowia substancji jest w korzeniu selera aż 86, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100 g selera korzeniowego jest tylko 42 kcal. Właściwości odchudzające korzenia selera wynikają także z tego, że warzywo to przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga oczyścić organizm z toksyn. To cenna informacja także dla osób zmagających się z kamicą nerkową i innymi chorobami nerek. Regularne picie soku z selera działa moczopędnie i zmniejsza dolegliwości związane z zaburzoną pracą nerek. Natomiast wywar z korzenia selera pomaga w leczeniu chorób stawów: zmniejsza ból i dolegliwości artretyczne.

Korzeń selera – zastosowanie w kuchni

Seler korzeniowy w kuchni dodajemy głównie do zup i sałatek, ale możne z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciakom, zastępując w ten sposób gotowe papki ze sklepu.

Z korzeniem selera trzeba jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie. Należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu warzywa.

Korzeń selera – przepisy

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀