Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisy

Bez korzenia selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca. Trudno wyobrazić sobie bez niego także rosół i zupę warzywną. Ale seler ma także szereg właściwości leczniczych. Co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo?

Korzeń selera jest pomocny w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu; zawiera także szereg witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Seler zwyczajny to nazwa gatunkowa warzywa, które znamy głównie pod dwoma postaciami: seler naciowy i bulwiasty. Z tego ostatniego otrzymujemy znany w kuchni korzeń. Dziki seler rośnie niemal w całej Europie, Azji i Ameryce Południowej. W Polsce można go spotkać tylko na wyspie Uznam, ale korzeń selera i seler naciowy możemy bez trudu uprawiać w przydomowym ogródku, ponieważ warzywo nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu.

Korzeń selera – właściwości

Właściwości lecznicze korzenia selera znali już Egipcjanie, którzy za pomocą wywarów z tej rośliny leczyli rozmaite choroby, np. artretyzm. Współcześnie również jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto wiedzieć, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, wzmacniającej odporność, niż owoce cytrusowe. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje aktywne zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajajco.

Poza tym w selerze korzeniowym znajdziemy wiele minerałów, m.in.: wapń, magnez i żelazo. To także źródło roślinnych antyoksydantów, czyli flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe i moczopędne, a przy tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Korzeń selera powinny zajadać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy.

Korzeń selera – kalorie

W sumie cennych dla zdrowia substancji jest w korzeniu selera aż 86, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100 g selera korzeniowego jest tylko 42 kcal. Właściwości odchudzające korzenia selera wynikają także z tego, że warzywo to przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga oczyścić organizm z toksyn. To cenna informacja także dla osób zmagających się z kamicą nerkową i innymi chorobami nerek. Regularne picie soku z selera działa moczopędnie i zmniejsza dolegliwości związane z zaburzoną pracą nerek. Natomiast wywar z korzenia selera pomaga w leczeniu chorób stawów: zmniejsza ból i dolegliwości artretyczne.

Korzeń selera – zastosowanie w kuchni

Seler korzeniowy w kuchni dodajemy głównie do zup i sałatek, ale możne z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciakom, zastępując w ten sposób gotowe papki ze sklepu.

Z korzeniem selera trzeba jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie. Należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu warzywa.

Korzeń selera – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć