Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisy

Bez korzenia selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca. Trudno wyobrazić sobie bez niego także rosół i zupę warzywną. Ale seler ma także szereg właściwości leczniczych. Co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo?

Korzeń selera jest pomocny w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu; zawiera także szereg witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Seler zwyczajny to nazwa gatunkowa warzywa, które znamy głównie pod dwoma postaciami: seler naciowy i bulwiasty. Z tego ostatniego otrzymujemy znany w kuchni korzeń. Dziki seler rośnie niemal w całej Europie, Azji i Ameryce Południowej. W Polsce można go spotkać tylko na wyspie Uznam, ale korzeń selera i seler naciowy możemy bez trudu uprawiać w przydomowym ogródku, ponieważ warzywo nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu.

Korzeń selera – właściwości

Właściwości lecznicze korzenia selera znali już Egipcjanie, którzy za pomocą wywarów z tej rośliny leczyli rozmaite choroby, np. artretyzm. Współcześnie również jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto wiedzieć, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, wzmacniającej odporność, niż owoce cytrusowe. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje aktywne zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajajco.

Poza tym w selerze korzeniowym znajdziemy wiele minerałów, m.in.: wapń, magnez i żelazo. To także źródło roślinnych antyoksydantów, czyli flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe i moczopędne, a przy tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Korzeń selera powinny zajadać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy.

Korzeń selera – kalorie

W sumie cennych dla zdrowia substancji jest w korzeniu selera aż 86, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100 g selera korzeniowego jest tylko 42 kcal. Właściwości odchudzające korzenia selera wynikają także z tego, że warzywo to przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga oczyścić organizm z toksyn. To cenna informacja także dla osób zmagających się z kamicą nerkową i innymi chorobami nerek. Regularne picie soku z selera działa moczopędnie i zmniejsza dolegliwości związane z zaburzoną pracą nerek. Natomiast wywar z korzenia selera pomaga w leczeniu chorób stawów: zmniejsza ból i dolegliwości artretyczne.

Korzeń selera – zastosowanie w kuchni

Seler korzeniowy w kuchni dodajemy głównie do zup i sałatek, ale możne z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciakom, zastępując w ten sposób gotowe papki ze sklepu.

Z korzeniem selera trzeba jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie. Należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu warzywa.

Korzeń selera – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm