Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisy

Bez korzenia selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca. Trudno wyobrazić sobie bez niego także rosół i zupę warzywną. Ale seler ma także szereg właściwości leczniczych. Co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo?

Korzeń selera jest pomocny w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu; zawiera także szereg witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Seler zwyczajny to nazwa gatunkowa warzywa, które znamy głównie pod dwoma postaciami: seler naciowy i bulwiasty. Z tego ostatniego otrzymujemy znany w kuchni korzeń. Dziki seler rośnie niemal w całej Europie, Azji i Ameryce Południowej. W Polsce można go spotkać tylko na wyspie Uznam, ale korzeń selera i seler naciowy możemy bez trudu uprawiać w przydomowym ogródku, ponieważ warzywo nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu.

Korzeń selera – właściwości

Właściwości lecznicze korzenia selera znali już Egipcjanie, którzy za pomocą wywarów z tej rośliny leczyli rozmaite choroby, np. artretyzm. Współcześnie również jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto wiedzieć, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, wzmacniającej odporność, niż owoce cytrusowe. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje aktywne zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajajco.

Poza tym w selerze korzeniowym znajdziemy wiele minerałów, m.in.: wapń, magnez i żelazo. To także źródło roślinnych antyoksydantów, czyli flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe i moczopędne, a przy tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Korzeń selera powinny zajadać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy.

Korzeń selera – kalorie

W sumie cennych dla zdrowia substancji jest w korzeniu selera aż 86, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100 g selera korzeniowego jest tylko 42 kcal. Właściwości odchudzające korzenia selera wynikają także z tego, że warzywo to przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga oczyścić organizm z toksyn. To cenna informacja także dla osób zmagających się z kamicą nerkową i innymi chorobami nerek. Regularne picie soku z selera działa moczopędnie i zmniejsza dolegliwości związane z zaburzoną pracą nerek. Natomiast wywar z korzenia selera pomaga w leczeniu chorób stawów: zmniejsza ból i dolegliwości artretyczne.

Korzeń selera – zastosowanie w kuchni

Seler korzeniowy w kuchni dodajemy głównie do zup i sałatek, ale możne z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciakom, zastępując w ten sposób gotowe papki ze sklepu.

Z korzeniem selera trzeba jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie. Należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu warzywa.

Korzeń selera – przepisy

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki