Trwa ładowanie...

Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisy

Bez korzenia selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca. Trudno wyobrazić sobie bez niego także rosół i zupę warzywną. Ale seler ma także szereg właściwości leczniczych. Co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo?

Korzeń selera – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni, przepisyŹródło: Pixabay.com
d1ix20l
d1ix20l

Seler zwyczajny to nazwa gatunkowa warzywa, które znamy głównie pod dwoma postaciami: seler naciowy i bulwiasty. Z tego ostatniego otrzymujemy znany w kuchni korzeń. Dziki seler rośnie niemal w całej Europie, Azji i Ameryce Południowej. W Polsce można go spotkać tylko na wyspie Uznam, ale korzeń selera i seler naciowy możemy bez trudu uprawiać w przydomowym ogródku, ponieważ warzywo nie ma specjalnych wymagań dotyczących klimatu.

Korzeń selera – właściwości

Właściwości lecznicze korzenia selera znali już Egipcjanie, którzy za pomocą wywarów z tej rośliny leczyli rozmaite choroby, np. artretyzm. Współcześnie również jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Jedząc korzeń selera, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto wiedzieć, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, wzmacniającej odporność, niż owoce cytrusowe. Ponadto korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, ponieważ zawarte w nim substancje aktywne zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajajco.

Poza tym w selerze korzeniowym znajdziemy wiele minerałów, m.in.: wapń, magnez i żelazo. To także źródło roślinnych antyoksydantów, czyli flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe i moczopędne, a przy tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Korzeń selera powinny zajadać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy.

Korzeń selera – kalorie

W sumie cennych dla zdrowia substancji jest w korzeniu selera aż 86, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100 g selera korzeniowego jest tylko 42 kcal. Właściwości odchudzające korzenia selera wynikają także z tego, że warzywo to przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i pomaga oczyścić organizm z toksyn. To cenna informacja także dla osób zmagających się z kamicą nerkową i innymi chorobami nerek. Regularne picie soku z selera działa moczopędnie i zmniejsza dolegliwości związane z zaburzoną pracą nerek. Natomiast wywar z korzenia selera pomaga w leczeniu chorób stawów: zmniejsza ból i dolegliwości artretyczne.

d1ix20l

Korzeń selera – zastosowanie w kuchni

Seler korzeniowy w kuchni dodajemy głównie do zup i sałatek, ale możne z niego przyrządzać również koktajle, sok albo jeść na surowo. Jako składnik włoszczyzny bardzo często ląduje w rosole i innych zupach warzywnych. Korzeń selera marynowany, który możemy dostać w każdym sklepie, jest elementem popularnych w Polsce sałatek jarzynowych. Jednak współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z korzeniem selera, np. smażąc go w panierce jak kotlety albo w głębokim tłuszczu na frytki. Warto również podawać zupy krem z selera dzieciakom, zastępując w ten sposób gotowe papki ze sklepu.

Z korzeniem selera trzeba jednak uważać. Warzywo może bowiem powodować alergie. Należy więc skrupulatnie obserwować reakcje swojego organizmu po zjedzeniu warzywa.

d1ix20l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ix20l
Więcej tematów