Kotleciki ziemniaczane z kurczakiem. Prosty sposób na obiad
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem kurczaka i brokuła to świetny pomysł na obiad. Do ich przygotowaia najlepiej nadają się ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 350 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree
- ok. 100 g surowych łodyg z brokułu
- 120 g polędwiczek z kurczaka
- 40 g startego sera mozzarella (żółtego)
- bułka tarta
- ½ płaskiej łyżeczki kozieradki
- sól do smaku
- pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
- chili świeżo mielona do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietana 12 proc. lub jogurt grecki
Z brokułu wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Mięso miksujemy lub drobno mielimy (może też być mięso z indyka, ale polędwiczki, są najdelikatniejsze). Ziemniaki mieszamy z mięsem, dodajemy starte łodygi brokuła, ser oraz przyprawy (na ostro). Całość wyrabiamy ręką, do połączenia wszystkich składników. Z masy formułujemy równe krążki (ok. 15 szt.), które obtaczamy w bułce tartej. Żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z dwóch stron na złoty kolor. Najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Kotleciki podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze