WP

Kotleciki ziemniaczane z kurczakiem. Prosty sposób na obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Moniki Smakołyki
Podziel się

Kotlety ziemniaczane z dodatkiem kurczaka i brokuła to świetny pomysł na obiad. Do ich przygotowaia najlepiej nadają się ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

Składniki
  • 350 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree
  • ok. 100 g surowych łodyg z brokułu
  • 120 g polędwiczek z kurczaka
  • 40 g startego sera mozzarella (żółtego)
  • bułka tarta
  • ½ płaskiej łyżeczki kozieradki
  • sól do smaku
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
  • chili świeżo mielona do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • śmietana 12 proc. lub jogurt grecki
Przepis

Z brokułu wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Mięso miksujemy lub drobno mielimy (może też być mięso z indyka, ale polędwiczki, są najdelikatniejsze). Ziemniaki mieszamy z mięsem, dodajemy starte łodygi brokuła, ser oraz przyprawy (na ostro). Całość wyrabiamy ręką, do połączenia wszystkich składników. Z masy formułujemy równe krążki (ok. 15 szt.), które obtaczamy w bułce tartej. Żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z dwóch stron na złoty kolor. Najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Kotleciki podajemy ze śmietaną lub jogurtem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP