Kopytka z bazylią i natką pietruszki
Kopytka to jeden z klasyków jarskich potraw w polskiej kuchni. To jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Jeśli do masy dodamy zielone dodatki, całość będzie jeszcze smaczniejsza! Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 12 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej typ 500
Ugotowane ziemniaki studzimy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy wszystko, najlepiej rękoma. Z ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałeczek i rolujemy go na dłuższy pasek na stolnicy podsypanej mąką. Następnie spłaszczamy lekko i robimy wzorek nożem, kroimy na małe kawałki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucamy porcjami kopytka i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerze.
Zobacz także: placki ziemniaczane z marchewkowym dodatkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze