Trwa ładowanie...
d4jz9ku
d4jz9ku

Kopytka z bazylią i natką pietruszki

Przepis

Kopytka to jeden z klasyków jarskich potraw w polskiej kuchni. To jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Jeśli do masy dodamy zielone dodatki, całość będzie jeszcze smaczniejsza! Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.9
(12 głosów)
Oceń:
d4jz9ku
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kopytka z bazylią i natką pietruszki
www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej typ 500
Przepis

Ugotowane ziemniaki studzimy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy wszystko, najlepiej rękoma. Z ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałeczek i rolujemy go na dłuższy pasek na stolnicy podsypanej mąką. Następnie spłaszczamy lekko i robimy wzorek nożem, kroimy na małe kawałki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucamy porcjami kopytka i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerze.
Zobacz także: placki ziemniaczane z marchewkowym dodatkiem

Kopytka z bazylią i natką pietruszki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4jz9ku

Podziel się opinią

36
2
Share
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku