Trwa ładowanie...
d13qfln
01-08-2017 11:42

Pierożki leniwe, jak przed wojną robiła babcia

Przepis

W cyklu "Sentymentalny wtorek" odświeżamy przepis na klasyczne leniwe pierogi, które wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Danie to robiły z powodzeniem nasze babcie i prababcie, więc nic dziwnego, że instrukcja przygotowania znalazła się w książce Marty Norkowskiej w 1904 roku. Przysmak przygotowała autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Porcja dania kosztuje zaledwie 2,50 zł!

d13qfln
3.3
(42 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 250 g twarogu
  • 50 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina soli
  • odrobina bułki tartej
Przepis

W większej misce połączyć twaróg, mąkę, żółtka i masło. Doprawić odrobiną soli i lekko wyrobić ciasto rękoma. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i nadać mu owalny kształt, a następnie uformować długi, grubszy "sznurek". Gotowy dzielić nożem, krojąc ukośnie na małą kostkę. Leniwe gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć za pomocą cedzaka. Podawać z podgrzaną na masełku bułką tartą.
Zobacz także: Przepyszne naleśniki z pomarańczami. Tylko 1 zł za porcję!

Oryginalny przepis Marty Norkowskiej z 1904 roku:
"Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem."

Polecamy wideo: przedwojenne brioszki z powidłami

Pierożki leniwe, jak przed wojną robiła babcia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

103
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln