Pierożki leniwe, jak przed wojną robiła babcia
W cyklu "Sentymentalny wtorek" odświeżamy przepis na klasyczne leniwe pierogi, które wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Danie to robiły z powodzeniem nasze babcie i prababcie, więc nic dziwnego, że instrukcja przygotowania znalazła się w książce Marty Norkowskiej w 1904 roku. Przysmak przygotowała autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Porcja dania kosztuje zaledwie 2,50 zł!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 250 g twarogu
- 50 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka masła
- odrobina soli
- odrobina bułki tartej
W większej misce połączyć twaróg, mąkę, żółtka i masło. Doprawić odrobiną soli i lekko wyrobić ciasto rękoma. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i nadać mu owalny kształt, a następnie uformować długi, grubszy "sznurek". Gotowy dzielić nożem, krojąc ukośnie na małą kostkę. Leniwe gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć za pomocą cedzaka. Podawać z podgrzaną na masełku bułką tartą.
Zobacz także: Przepyszne naleśniki z pomarańczami. Tylko 1 zł za porcję!
Oryginalny przepis Marty Norkowskiej z 1904 roku:
"Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem."
Polecamy wideo: przedwojenne brioszki z powidłami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze