Kopytka inaczej. Dodaj jeden składnik, który całkowicie je odmieni
Wiele osób mylnie uważa, że kopytka z serem to po prostu pierogi (kluski) leniwe. Jednak w przepisie na leniwe nie ma mowy o ziemniakach. Przygotowuje się je jedynie na bazie białego sera. Kluski ziemniaczano-twarogowe to świetny pomysł na obiad, można je podać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli podajemy danie na słodko)
Przepis
- Ostudzone ziemniaki i twaróg zmielić za pomocą maszynki. Dodać mąki, rozbełtane jajka i sól. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie formować z ciasta wałki, oprószyć mąką i ucinać na skos na małe kopytka.
- Kopytka wrzucać do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszając drewnianą łyżką i gotować do momenty, aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2-4 minuty).
- Ugotowane kopytka wyjąć na talerz za pomocą łyżką cedzakową.
- Podawać z masełkiem, bułką tartą i cukrem lub słodką śmietanką na talerz. Można również podać to danie ze skwarkami i cebulką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl