Trwa ładowanie...
d48nlid
oprac. Katarzyna Gileta

Kopytka inaczej. Dodaj jeden składnik, który całkowicie je odmieni

Przepis

Wiele osób mylnie uważa, że kopytka z serem to po prostu pierogi (kluski) leniwe. Jednak w przepisie na leniwe nie ma mowy o ziemniakach. Przygotowuje się je jedynie na bazie białego sera. Kluski ziemniaczano-twarogowe to świetny pomysł na obiad, można je podać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

d48nlid
3.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli podajemy danie na słodko)
Przepis
  • Ostudzone ziemniaki i twaróg zmielić za pomocą maszynki. Dodać mąki, rozbełtane jajka i sól. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie formować z ciasta wałki, oprószyć mąką i ucinać na skos na małe kopytka.
  • Kopytka wrzucać do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszając drewnianą łyżką i gotować do momenty, aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2-4 minuty).
  • Ugotowane kopytka wyjąć na talerz za pomocą łyżką cedzakową.
  • Podawać z masełkiem, bułką tartą i cukrem lub słodką śmietanką na talerz. Można również podać to danie ze skwarkami i cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kopytka inaczej. Dodaj jeden składnik, który całkowicie je odmieni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d48nlid

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48nlid
d48nlid
d48nlid
d48nlid
Więcej tematów
d48nlid