Trwa ładowanie...
d4k3y3l
13-09-2017 08:02

Kopytka pietruszkowe. Prosty przepis na smaczny obiad lub kolację

Przepis

Jeśli zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, nie wyrzucajcie ich - koniecznie przygotujcie kopytka z pietruszką. Ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą, smakują wspaniale. Przepis poleca Julianna, autorka bloga "Obiad gotowy".

d4k3y3l
3.7
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Obiad Gotowy
Źródło: Obiad Gotowy
Składniki
  • 1/2 kg ziemniaków "z wczoraj",
  • szklanka mąki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki bułki tartej.
Przepis

Dzień wcześniej ugotuj i utłucz ziemniaki (lub wykorzystaj te, które zostały po obiedzie). Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłucz, dodaj jajko, wsyp mąkę pszenną (jedną łyżkę zostaw do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodaj poszatkowaną pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, ale niezbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsyp jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformuj wałeczki, lekko spłaszcz je i pokrój w skośne kopytka.
W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do gotującej się wody wrzuć kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową, wykładaj na talerz.
Na patelni podsmaż bułkę, dodaj masło, wymieszaj, żeby masło się rozpuściło. Kopytka podawaj ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Kopytka pietruszkowe. Prosty przepis na smaczny obiad lub kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
Więcej tematów
d4k3y3l