Kopytka pietruszkowe. Prosty przepis na smaczny obiad lub kolację
Jeśli zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, nie wyrzucajcie ich - koniecznie przygotujcie kopytka z pietruszką. Ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą, smakują wspaniale. Przepis poleca Julianna, autorka bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 kg ziemniaków "z wczoraj",
- szklanka mąki,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki bułki tartej.
Dzień wcześniej ugotuj i utłucz ziemniaki (lub wykorzystaj te, które zostały po obiedzie). Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłucz, dodaj jajko, wsyp mąkę pszenną (jedną łyżkę zostaw do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodaj poszatkowaną pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, ale niezbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsyp jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformuj wałeczki, lekko spłaszcz je i pokrój w skośne kopytka.
W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do gotującej się wody wrzuć kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową, wykładaj na talerz.
Na patelni podsmaż bułkę, dodaj masło, wymieszaj, żeby masło się rozpuściło. Kopytka podawaj ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego!
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze