Trwa ładowanie...
d1w40yr

Kopytka

123
Źródło: 123

W Polsce uwielbiamy jeść kopytka. Podajemy je jako dodatek do dań mięsnych, polewamy je gęstymi sosami lub zajadamy się nimi w ramach przekąski.

Tradycyjne kopytka to potrawa, która często pojawia się na naszych stołach. Podajemy je w przeróżnych kombinacjach smakowych, serwując je na obiad, kolację lub w formie przekąski. Możemy je przyrządzić w ramach dodatku do potraw mięsnych lub podać solo w formie pożywnej przekąski. Niektórzy kopytka jedzą na słodko, inni jedynie w wersji wytrawnej.

Uniwersalność kopytek polega również na tym, że mogą być swojską potrawą, którą przyrządzamy na co dzień w zaciszu domowy, ale odpowiednio podane i skomponowane, mogą stać się daniem, które spokojnie można podawać w czasie uroczystych przyjęć. Dodatkowo ten rodzaj klusek uwielbiany jest zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.

Kopytka – przygotowanie
Chociaż kopytka bez problemu możemy dostać w wielu punktach garmażeryjnych, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie ich samodzielne wykonanie. Na szczęście nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.

Do przyrządzenia kopytek potrzebujemy ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Początkowo należy ugotować ziemniaki, które następnie miele się lub przepuszcza przez praskę. Do przestudzonych warzyw dodaje się jajka, mąkę oraz sól. Całość szybko wyrabia się rękami aż do uzyskania elastycznej i zwartej masy. Następnie ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, z których formuje się podłużne wałki. Te lekko spłaszczamy i kroimy ciasto w charakterystyczne romby.

Gdy nasze kopytka będą gotowe, należy je ugotować w osolonej wodzie. Kluski gotują się około 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

W niektórych książkach kucharskich znajdziemy także przepisy na kopytka zrobione z puree ziemniaczanego lub dyniowego. W pewnych regionach Polski ciasto na kopytka wykonuje się także z twarogu lub sera białego.

Kopytka – podanie
Istnieje wiele tradycji podawania kopytek. Niektórzy uwielbiają podawać je w formie pożywnego dodatku do dania mięsnego. Świetnie sprawdzą się także w połączeniu z gulaszem mięsnym. Wiele osób polewa kopytka sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym. W niektórych regionach Polski spotkamy się także z kopytkami podawanymi na słodko. Wtedy kluski polane są roztopionym masłem i doprawione białym cukrem.

d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj