Knedle ziemniaczane. Pyszny dodatek do obiadu
Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki "Bezmięsna kuchnia" Julii Papee z 1932 roku. Przepis odtworzyła Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych
- 360 g mąki (u mnie tortowa)
- 6 żółtek
- 180 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki miękkiego masła
- 22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych)
- sól
- szczypta cukru
- łyżka masła do smarowania dłoni
- Ziemniaki przetrzeć przez sito.
- Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, drożdże i cukier.
- Wymieszać, odstawić na parę minut.
- Do miski włożyć przetarte kartofle, wsypać pozostałą mąkę, dodać masło, 1/2 łyżeczki soli i wymieszać.
- Wlać rozczyn (mleko z drożdżami) i dokładnie wymieszać, lekko wyrabiając.
- Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
- Dłońmi namoczonymi w roztopionym maśle formować kulki - knedle.
- Wrzucać po kilka ( w trakcie gotowania urosną - zwiększą objętość ) do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem 5–6 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze