Trwa ładowanie...
d3kofwh
14-12-2020 13:08

Knedle ziemniaczane. Pyszny dodatek do obiadu

Przepis

Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki "Bezmięsna kuchnia" Julii Papee z 1932 roku. Przepis odtworzyła Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

d3kofwh
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych
  • 360 g mąki (u mnie tortowa)
  • 6 żółtek
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych)
  • sól
  • szczypta cukru
  • łyżka masła do smarowania dłoni
Przepis
  • Ziemniaki przetrzeć przez sito.
  • Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, drożdże i cukier.
  • Wymieszać, odstawić na parę minut.
  • Do miski włożyć przetarte kartofle, wsypać pozostałą mąkę, dodać masło, 1/2 łyżeczki soli i wymieszać.
  • Wlać rozczyn (mleko z drożdżami) i dokładnie wymieszać, lekko wyrabiając.
  • Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
  • Dłońmi namoczonymi w roztopionym maśle formować kulki - knedle.
  • Wrzucać po kilka ( w trakcie gotowania urosną - zwiększą objętość ) do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem 5–6 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Knedle ziemniaczane. Pyszny dodatek do obiadu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3kofwh
d3kofwh
d3kofwh
d3kofwh
Więcej tematów
d3kofwh