Karkówka w sosie barbecue. Nie tylko na grilla
Sos barbecue to klasyka amerykańskiej kuchni. Pasuje do pieczonych i grillowanych mięs. Karkówka marynowana w domowym sosie barbecue to smaczny pomysł na obiad dla prawdziwych mięsożerców. Będzie dobrze smakowała z frytkami i surówką colesław.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
W misce wymieszaj składniki na marynatę – olej, keczup, Coca-Colę, sos sojowy, ocet jabłkowy. Dodaj ostrą paprykę i liść laurowy. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i razem ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklij w rondelku. Wlej pozostałe składniki marynaty i doprowadź do wrzenia. Mięso rozbij lekko tłuczkiem i zalej wystudzonym sosem.
Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem karkówkę wraz z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut.
Zobacz wideo: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze