Trwa ładowanie...
d1x8xnz
05-09-2017 12:38

Karkówka w sosie barbecue. Nie tylko na grilla

Przepis

Sos barbecue to klasyka amerykańskiej kuchni. Pasuje do pieczonych i grillowanych mięs. Karkówka marynowana w domowym sosie barbecue to smaczny pomysł na obiad dla prawdziwych mięsożerców. Będzie dobrze smakowała z frytkami i surówką colesław.

d1x8xnz
3.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 500 g karkówki bez kości pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 0,5 szklanki Coca-Coli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki.
Przepis

W misce wymieszaj składniki na marynatę – olej, keczup, Coca-Colę, sos sojowy, ocet jabłkowy. Dodaj ostrą paprykę i liść laurowy. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i razem ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklij w rondelku. Wlej pozostałe składniki marynaty i doprowadź do wrzenia. Mięso rozbij lekko tłuczkiem i zalej wystudzonym sosem.

Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem karkówkę wraz z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut.

Zobacz wideo: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem

Karkówka w sosie barbecue. Nie tylko na grilla
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
1
Share
d1x8xnz

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
Więcej tematów
d1x8xnz