Kuskus – wartości odżywcze i zastosowanie

Kuskus to lekkostrawna kasza, która znalazła zastosowanie zarówno w potrawach obiadowych, jak i deserowych. To dobry produkt dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie posiłku – wystarczy zalać wrzątkiem, aby kuskus był gotowy do spożycia. Choć uznawany jest za kaszę to z wyglądu bardziej przypomina makaron.

Kasza kuskus to świetny dodatek do sałatek
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Kuskus – charakterystyka

Kuskus to produkt spożywczy, który łączy cechy makaronu i kaszy. Pochodzi z kuchni krajów Maghrebu. Kuskus to okrągłe ziarna o średnicy 1 mm, produkuje się go z mąki pszennej, wody i substancji stabilizujących. Powstały granulat przesiewany jest przez sita o odpowiedniej średnicy. Do Europy kuskus trafił za sprawą francuskich żołnierzy wracających do kraju po zdobyciu Algierii. Słowo 'kuskus' pochodzi od arabskiego słowa kaskasa i oznacza 'rozbijać, tłuc'. Dla narodów muzułmańskich kuskus symbolizuje bogactwo i szczęście, dlatego serwuje się go na wielu uroczystościach.

Wartość energetyczna kuskusu wynosi 360 kcal na 100 g kaszy, czyli podobnie jak w przypadku innych produktów zbożowych. Ponadto, zawiera białko – ok 13 g, jest ono niepełnowartościowe, dlatego warto łączyć kuskus z produktami mlecznymi lub mięsnymi. Pozostałe składniki kuskusu to węglowodany w ilości 72 g na 100 g kaszy, 1 g tłuszczu oraz 5 g błonnika.

Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć spożywając go z produktami zawierającymi witaminę C. Poza tym, kuskus jest źródłem potasu, magnezu, manganu, miedzi i witamin z grupy B.

Kuskus jest produktem lekkostrawnym. Jest zatem doskonały do przyrządzania potraw dzieciom i osobom starszym cierpiącym na dolegliwości związane z wrażliwym przewodem pokarmowym. Podziała zakwaszająco na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Ze względu na obecność indeksu glikemicznego w ilości 65, zaleca się umiarkowane spożywanie kuskusu przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Kuskus – przygotowanie

Kuskus nie wymaga płukania ani długiego gotowania. Można użyć do tego również mleka bądź bulionu.

Kaszę należy wsypać do salaterki, następnie zalać gorącą wodą (mlekiem bądź bulionem) 1 cm ponad powierzchnię ziarenek kuskusu. Pojemnik można przykryć i odstawić na ok. 5 minut, aby ziarenka napęczniały. Po tym czasie produkt będzie gotowy do spożycia.

Kuskus – zastosowanie w kuchni

Kuskus posiada uniwersalne zastosowanie. Można używać go do dań głównych, zastępując ziemniaki lub ryż, lub może być podstawą dania. Kuskus można jeść na ciepło lub na zimno, na słodko lub na słono. Idealnie komponuje się z przyprawami, chłonąc ich zapach, dlatego można stworzyć dzięki niemu aromatyczne danie. Z łatwością przygotujemy sałatkę z dodatkiem kuskusu, warzyw i mięsa.

Kuskus można również stosować do faszerowania warzyw, np. papryki, pieczenia np. placuszków, ciastek. Orzechowy posmak kaszy sprawia, że można przygotowywać z niej również słodkie przystawki. Idealnie łączy się z owocami, orzechami i miodem.

Na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki można spróbować kuskus w połączeniu ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem.

Ciekawym sposobem podania kuskusu jest potrawa w stylu marokańskim. Kuskus wraz z warzywami (bakłażanem, cukinią, cebulą, papryką, marchewką, pomidorami i oliwkami)
należy polać sosem na bazie warzyw. Można dodać również rodzynki lub suszoną żurawinę. Należy doprawić potrawę przyprawami – kolendrą, wędzoną papryką, pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Dodatek miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek dopełni smak potrawy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟