Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych

Lubisz gołąbki, ale brakuje ci czasu lub chęci, by zawijać mięsny farsz w liście kapusty? Przygotuj na obiad gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwychGołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2-2,5 szklanki posiekanej białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 200 g ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2/3 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do oprószenia gołąbków i olej do obsmażenia

Sos pomidorowy:

  • 1 litr wody
  • ok. 500-600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • opcjonalnie mały kubeczek słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.

Przepis

  • Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i smaż, aż kapusta zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy, ryż, marchew, czosnek i jajka. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj kapustę i ponownie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu obsmaż gołąbki z obu stron – powinny tylko lekko się zrumienić.
  • Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszli czosnek, zdejmij garnek z ognia i wlej passatę. Wlej wodę, dodaj przyprawy, sól i cukier. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  • Na dno naczynia do zapiekania wlej 1/3 sosu. Ułóż gołąbki jeden obok drugiego i zalej resztą sosu (gołąbki muszą pływać w sosie). Opcjonalnie można wierzch gołąbków oblać słodką śmietanką – doda ona aksamitności i delikatności sosowi.
  • Gołąbki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około półtorej godziny. Jeśli w trakcie zapiekania będzie ubywać sosu, dolewaj go stopniowo.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇