Trwa ładowanie...
d2iu9mv
20-12-2020 11:13

Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych

Przepis

Lubisz gołąbki, ale brakuje ci czasu lub chęci, by zawijać mięsny farsz w liście kapusty? Przygotuj na obiad gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d2iu9mv
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Składniki
  • 2-2,5 szklanki posiekanej białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 200 g ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2/3 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do oprószenia gołąbków i olej do obsmażenia

Sos pomidorowy:

  • 1 litr wody
  • ok. 500-600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • opcjonalnie mały kubeczek słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
Przepis
  • Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i smaż, aż kapusta zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy, ryż, marchew, czosnek i jajka. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj kapustę i ponownie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu obsmaż gołąbki z obu stron – powinny tylko lekko się zrumienić.
  • Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszli czosnek, zdejmij garnek z ognia i wlej passatę. Wlej wodę, dodaj przyprawy, sól i cukier. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  • Na dno naczynia do zapiekania wlej 1/3 sosu. Ułóż gołąbki jeden obok drugiego i zalej resztą sosu (gołąbki muszą pływać w sosie). Opcjonalnie można wierzch gołąbków oblać słodką śmietanką – doda ona aksamitności i delikatności sosowi.
  • Gołąbki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około półtorej godziny. Jeśli w trakcie zapiekania będzie ubywać sosu, dolewaj go stopniowo.
Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2iu9mv
d2iu9mv
d2iu9mv
d2iu9mv
Więcej tematów
d2iu9mv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj