Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych
Lubisz gołąbki, ale brakuje ci czasu lub chęci, by zawijać mięsny farsz w liście kapusty? Przygotuj na obiad gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 2-2,5 szklanki posiekanej białej kapusty
- 500 g mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 200 g ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2/3 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- mąka do oprószenia gołąbków i olej do obsmażenia
Sos pomidorowy:
- 1 litr wody
- ok. 500-600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- opcjonalnie mały kubeczek słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Na patelni lub w garnku rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i smaż, aż kapusta zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
- Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy, ryż, marchew, czosnek i jajka. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj kapustę i ponownie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu obsmaż gołąbki z obu stron – powinny tylko lekko się zrumienić.
- Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszli czosnek, zdejmij garnek z ognia i wlej passatę. Wlej wodę, dodaj przyprawy, sól i cukier. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Na dno naczynia do zapiekania wlej 1/3 sosu. Ułóż gołąbki jeden obok drugiego i zalej resztą sosu (gołąbki muszą pływać w sosie). Opcjonalnie można wierzch gołąbków oblać słodką śmietanką – doda ona aksamitności i delikatności sosowi.
- Gołąbki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około półtorej godziny. Jeśli w trakcie zapiekania będzie ubywać sosu, dolewaj go stopniowo.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze