Drożdżówki z serem i brzoskwiniami. Pulchne i pachnące
Przepyszne drożdżówki z serem osłodzą każde popołudnie, sprawdzą się również na śniadanie. Skusicie się? Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 10 dag masła rozpuszczonego
- 1 łyżka soku z limonki
Składniki na nadzienie:
- 1 kostka twarogu 250 g
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru lub więcej
- 2 łyżki kefiru lub śmietany
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 5-6 połówek brzoskwini z puszki
- 3 łyżki cukru pudru na lukier
- odrobina soku z limonki
- Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na chwilę aby drożdże ruszyły.
- Dodajemy jajko i rozpuszczone i przestudzone masło.
- Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie ze sobą mieszamy.
- Ciasto odpowietrzyć, podzielić na kilka porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w odstępach. Zostawić na około 20 minut.
- Po tym czasie na środku każdej bułeczki postawić literatkę dnem do dołu i mocno wcisnąć. W powstałe wgłębienie nałożyć masę serową, a na wierzchu plasterki brzoskwini. Brzegi ciasta posmarować białkiem rozmąconym.
- Piec około 25-30 min. w temp 180C. Po przestudzeniu polać lukrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze