Trwa ładowanie...
d1w40yr
12-04-2021 11:11

Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów

Przepis

Krówka to miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, posypane na wierzchu orzechami. Choć ten deser ma z tysiąc kalorii, nie warto go sobie odmawiać. Krówka z pewnością zadowoli wszystkich fanów domowych łakoci. Jak upiec ciasto krówka? Oto przepis.

d1w40yr
4.9
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody lub proszek do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • 0,5 l mleka

Na wierzch:

  • 200-250 g orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
  • 400 g kruchych krówek
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • duże opakowanie herbatników
  • wódka lub rum
  • herbata ekspresowa
  • dżem truskawkowy lub porzeczkowy
Przepis
  • Ze składników na ciasto wyrobić masę, wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Budyń rozpuścić w szklance mleka, a pozostałą jego część zagotować z cukrem.
  • Gdy mleko zacznie się podnosić, dolać budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać masło i całość zmiksować.
  • Krem budyniowy wyłożyć na ciasto, posmarowane wcześniej dżemem.
  • na budyniu ułożyć herbatniki, namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem alkoholu.
  • Krówki rozpuścić z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszać dokładnie mikserem.
  • Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj