Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów
Krówka to miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, posypane na wierzchu orzechami. Choć ten deser ma z tysiąc kalorii, nie warto go sobie odmawiać. Krówka z pewnością zadowoli wszystkich fanów domowych łakoci. Jak upiec ciasto krówka? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- cukier do smaku
- 200 g masła
- 0,5 l mleka
Na wierzch:
- 200-250 g orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
- 400 g kruchych krówek
- 100 g masła (1/2 kostki)
- 1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- duże opakowanie herbatników
- wódka lub rum
- herbata ekspresowa
- dżem truskawkowy lub porzeczkowy
- Ze składników na ciasto wyrobić masę, wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Budyń rozpuścić w szklance mleka, a pozostałą jego część zagotować z cukrem.
- Gdy mleko zacznie się podnosić, dolać budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać masło i całość zmiksować.
- Krem budyniowy wyłożyć na ciasto, posmarowane wcześniej dżemem.
- na budyniu ułożyć herbatniki, namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem alkoholu.
- Krówki rozpuścić z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszać dokładnie mikserem.
- Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze