Trwa ładowanie...
d2qqfg5
31-05-2022 09:14

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Przepis

Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Tak pyszne, że aż trudno mu się oprzeć.

d2qqfg5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • ok. 600 g wydrylowanych wiśni
Przepis
  • Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko) i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
  • Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
  • Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qqfg5
d2qqfg5
d2qqfg5
d2qqfg5
Więcej tematów
d2qqfg5