Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Tak pyszne, że aż trudno mu się oprzeć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 600 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
- ok. 600 g wydrylowanych wiśni
- Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko) i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
- Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
- Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.
- Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze