Ciasto drożdżowe z morelami
Nie ma nic lepszego, by osłodzić chłodne wrześniowe popołudnie niż kawałek domowego ciasta i filiżanka aromatycznej kawy. Mamy dla was świetny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i morelami. Jest przepyszne!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min.
- Masło stopić, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą solą.
- Mąkę przesiać, dodać żółtka wraz z rozczynem, dokładnie wymieszać, wlać masło, wyrobić ciasto, dodać pianę, wymieszać, ciasto odstawić na 20 min
- Morele opłukać, podzielić na pół, oczyścić z pestek.
- Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć owoce, piec ok 30-40 min w temp 180 st. C.
Przepis dodał użytkownik dariafab
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze