Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki to idealna propozycja dla wszystkich czekoladożerców i łasuchów. Proste przygotowanie, obłędnie czekoladowy smak i niesamowicie szybkie znikanie z patery to jego cechy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 6 jaj
- 250 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 50 g zmielonych orzechów
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka masła
Białka ubij na sztywną pianę. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w rondelku razem z masłem. Gdy jej konsystencja będzie płynna, zdejmij ją z ognia, a następnie wmieszaj w nią dokładnie żółtka i cukier, np. przy pomocy szpatułki. Teraz do masy czekoladowej dodaj zmielone orzechy oraz ubite na sztywno białka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy (o średnicy 20 cm). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Aby przygotować polewę, wszystkie składniki rozpuść ze sobą w rondelku, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i gęsta. Oblej nią upieczone i przestudzone ciasto.
Zobacz także: cytrynowe ciasteczka z kilku składników
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski