Trwa ładowanie...
d12n9ys
26-07-2017 07:49

Ciasto czekoladowe bez mąki

Przepis

Ciasto czekoladowe bez mąki to idealna propozycja dla wszystkich czekoladożerców i łasuchów. Proste przygotowanie, obłędnie czekoladowy smak i niesamowicie szybkie znikanie z patery to jego cechy.

d12n9ys
2.9
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 50 g zmielonych orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka masła
Przepis

Białka ubij na sztywną pianę. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w rondelku razem z masłem. Gdy jej konsystencja będzie płynna, zdejmij ją z ognia, a następnie wmieszaj w nią dokładnie żółtka i cukier, np. przy pomocy szpatułki. Teraz do masy czekoladowej dodaj zmielone orzechy oraz ubite na sztywno białka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy (o średnicy 20 cm). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Aby przygotować polewę, wszystkie składniki rozpuść ze sobą w rondelku, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i gęsta. Oblej nią upieczone i przestudzone ciasto.
Zobacz także: cytrynowe ciasteczka z kilku składników

Ciasto czekoladowe bez mąki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

68
18

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
Więcej tematów
d12n9ys