Trwa ładowanie...
d125kwf
22-03-2019 13:44

Kołaczyki z cebulką à la cebularze. Przekąska po lubelsku

Przepis

"Oryginalne cebularze (z nadzieniem z cebuli i maku) – te lubelskie swoją tradycją sięgają aż XIX wieku i zaczerpnięte zostały prawdopodobnie z kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie zarejestrowane są także, podobnie jak oscypki, na liście produktów regionalnych co oznacza, że sprzedawać je pod taką nazwą można tylko po spełnieniu określonych warunków, w tym ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury. Przepis dziś przeze mnie opisany jednak to jednak nie cebularz lubelski a taki zwykły, mój domowy" - czytamy na blogu "Kuchenny kredens".

d125kwf
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Kołaczyki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20-25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Farsz z cebuli:

  • 2 duże cebule
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła
Przepis

Cebulę cienko pokroić w zależności od upodobań - na grubsze lub cieńsze kawałki i na sitku przelać porządnie wrzątkiem. Odsączyć i poddusić na maśle do miękkości, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i wedle uznania - cukrem.

Przygotować zaczyn z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Poczekać aż zaczyn zacznie pienić. W przypadku drożdży suszonych, dodać bezpośrednio do mąki.

Dokładnie zagnieść i wyrobić wszystkie składniki ciasta aż będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz, do podwojenia objętości).

Gdy ciasto wyrośnie, wydzielić 8 części. Z każdego uformować kulę, spłaszczyć i dnem szklanki formować wgłębienie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 4 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 C.
Brzegi cebularzy przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia skórki (ok 25-30 min).

Kołaczyki z cebulką à la cebularze. Przekąska po lubelsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d125kwf
d125kwf
d125kwf
d125kwf
Więcej tematów
d125kwf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj