Trwa ładowanie...
dzzbpuo
22-03-2019 13:44

Kołaczyki z cebulką à la cebularze. Przekąska po lubelsku

Przepis

"Oryginalne cebularze (z nadzieniem z cebuli i maku) – te lubelskie swoją tradycją sięgają aż XIX wieku i zaczerpnięte zostały prawdopodobnie z kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie zarejestrowane są także, podobnie jak oscypki, na liście produktów regionalnych co oznacza, że sprzedawać je pod taką nazwą można tylko po spełnieniu określonych warunków, w tym ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury. Przepis dziś przeze mnie opisany jednak to jednak nie cebularz lubelski a taki zwykły, mój domowy" - czytamy na blogu "Kuchenny kredens".

dzzbpuo
3.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Kołaczyki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20-25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Farsz z cebuli:

  • 2 duże cebule
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła
Przepis

Cebulę cienko pokroić w zależności od upodobań - na grubsze lub cieńsze kawałki i na sitku przelać porządnie wrzątkiem. Odsączyć i poddusić na maśle do miękkości, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i wedle uznania - cukrem.

Przygotować zaczyn z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Poczekać aż zaczyn zacznie pienić. W przypadku drożdży suszonych, dodać bezpośrednio do mąki.

Dokładnie zagnieść i wyrobić wszystkie składniki ciasta aż będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz, do podwojenia objętości).

Gdy ciasto wyrośnie, wydzielić 8 części. Z każdego uformować kulę, spłaszczyć i dnem szklanki formować wgłębienie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 4 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 C.
Brzegi cebularzy przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia skórki (ok 25-30 min).

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Kołaczyki z cebulką à la cebularze. Przekąska po lubelsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzzbpuo
dzzbpuo
dzzbpuo
dzzbpuo
Więcej tematów
dzzbpuo