Trwa ładowanie...
d2fz0ec
05-01-2023 11:02

Bajeczne ciacho z kremem budyniowym. Idealne do kawy

Przepis

Wyjątkowe warstwowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Jest tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2fz0ec
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

12

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szk. cukru
  • 6 całych jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku

Składniki na jasne ciasto:

  • 6 białek jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 3 szk. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Składniki na polewę:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.

Składniki na poncz:

  • 1 olejek waniliowy
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru

Składniki dodatkowe:

  • 280 g powideł śliwkowych
  • 50 g orzechów włoskich
Przepis
  • Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
  • Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  • Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
  • Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.
  • Sposób przygotowania ciasta jasnego: białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
  • Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania kremu: dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
  • Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
  • Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.
  • Sposób przygotowania ponczu: wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.
  • Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
  • Biszkopt smaruję powidłami.
  • Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
  • Następnie układam jasne ciasto.
  • Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
  • Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bajeczne ciacho z kremem budyniowym. Idealne do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d2fz0ec

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fz0ec
d2fz0ec
d2fz0ec
d2fz0ec
Więcej tematów
d2fz0ec