Bajeczne ciacho z kremem budyniowym. Idealne do kawy
Wyjątkowe warstwowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Jest tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Składniki na ciemny biszkopt:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szk. cukru
- 6 całych jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku
Składniki na jasne ciasto:
- 6 białek jajek
- 1 szk. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
Składniki na krem:
- 3 szk. mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g mleka słodzonego skondensowanego
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Składniki na polewę:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
Składniki na poncz:
- 1 olejek waniliowy
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
Składniki dodatkowe:
- 280 g powideł śliwkowych
- 50 g orzechów włoskich
- Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
- Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
- Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.
- Sposób przygotowania ciasta jasnego: białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
- Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
- Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Sposób przygotowania kremu: dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
- Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
- Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.
- Sposób przygotowania ponczu: wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.
- Sposób przygotowania polewy: czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.
- Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
- Biszkopt smaruję powidłami.
- Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
- Następnie układam jasne ciasto.
- Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
- Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze