Kotlety mielone z oscypkiem
Kotlety mielone to klasyk na polski obiad. Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia", poleca przygotowanie ich z dodatkiem oscypka. Ser wewnątrz otoczony mięsem pod wpływem smażenia smacznie się rozpuści i urozmaici danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 300 g mięsa mielonego z szynki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki maślanki
- 4 małe oscypki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
Mięso przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do mięsa. Następnie wbić jajko i dodać bułkę tartą, wymieszać wszystko, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodać 2 łyżki maślanki i ponownie wymieszać.
Oscypka pokroić w kostkę. Z mięsa uformować kulki i do środka każdej z nich włożyć kawałek oscypka, zawinąć i uformować kotlety. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.
Tak przygotowane kotlety mielone z oscypkiem w środku podawać z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem. Sprawdzą się także jako dodatek na kanapki.
Zobacz także: doskonały kurczak pieczony z ziemniakami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze